Naturvernforbundet har kommet med en statusrapport om oppfølging av klima- og miljømål i året som gikk. Den viser et stort forbedringspotensiale, trass i enkelte positive trekk, som at statsbudsjettet har fått en «grønn bok». Innsatsen må økes betraktelig i 2023 – hvis Norge skal ha sjanse til å nå de ambisiøse 2030-mål vi har forplikta oss til.
«Ramme rundt politikken»
Klima, natur og rettferdig omstilling blir ofte valgt bort når politikere må prioritere. Det fikk vi demonstrert i forslaget til statsbudsjett for 2023, der regjeringa hadde kuttet i flere viktige klima- og natursatsinger. Gjennom forhandlingene med SV ble mye av dette reversert. Men veien virker veldig lang fram til at klima og miljø er blitt «rammen rundt all politikk», som det så vakkert heter i Hurdalsplattformen.
Utarbeiding av et eget klimabudsjett er en nyvinning. Regjeringens «grønne bok» skal vise forventa utslippsreduksjoner av iverksatte og planlagte tiltak. Men foreløpig er dette imidlertid mer gode vilje og metode – enn faktiske klimatiltak som monner. Per i dag er vi ikke i nærheten av å nå målet for 2030 om 55 % utslippskutt. Gapet er på nærmere 15 millioner tonn CO2, tilsvarende nær en tredel av Norges totalutslipp.
Noen lovende signaler
Naturvernforbundets rapport peker samtidig på flere lovende signaler fra året som har gått. I tillegg til «grønn bok», som har stort potensiale, blir det framhevet at det i samferdselspolitikken kan gå i en retning der man prioriterer vedlikehold framfor store, nye utbygginger. Wisting-feltet er inntil videre lagt på is. LO-kongressen viste større vilje til å ta klimahensyn i oljepolitikken. På klimatoppmøtet i Egypt jobbet Norge for å få tydeligere bestemmelser om utfasing av all fossil energi. Ikke minst har verden fått på plass en ny, bindende avtale for naturvern.
Hele rapporten fra Naturvernforbundet kan leses her: Hvordan går arbeidet med en rettferdig omstilling?
Selv en organisasjon som OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) med hovedvekt på økonomi og utvikling sier mye av det samme som Naturvernforbundet i sin rapport av april 2022; https://www.oecd.org/environment/country-reviews/oecd-environmental-performance-reviews-norway-2022-59e71c13-en.htm
Om enn litt mer forsiktig.