20 organisasjoner har gjennom snart ti år bygd et solid fundament for overgangen til et grønnere og mer rettferdig samfunn. Dette skjer via samarbeidet Broen til framtiden, der fagbevegelsen er tungt inne, i tillegg til miljøbevegelse, solidaritetsorganisasjoner og kirka. Fredag denne uka var flere hundre deltagere samla i Folkets Hus i Oslo.
Av gen.ser. Andrew Kroglund,
Besteforeldrenes klimaaksjon
Besteforeldrenes rolle
For oss i Besteforeldrenes klimaaksjon var det en stor ære at organisasjonen ble nevnt spesielt fra scenen i plenum, som en urkraft innenfor Broen-familien. Leder i Oslo LO, Ingunn Gjerstad, minnet om begynnelsen på det hele som var kampanjen Klimavalg 2013, med BKA som initiativtaker. – Og BKA hadde også i år en viktig oppgave ved gjennomføringen av en sesjon om blått hydrogen, der landsstyremedlemmene Linda Parr og Alf Engdahl holdt tak i programmet. Generalsekretær Andre Kroglund ledet en sesjon om internasjonal klimarettferdighet, et tema som BKA kommer til å fokusere mye på fremover.
Et solid fellesskap
Broen inviterer fagbevegelsen, miljøorganisasjoner, Kirken og trossamfunn, bønder og forskere og alle som er interessert i en rettferdig omstilling inn til debatt. For mange har dette blitt et arrangement de ikke vil gå glipp av. Årets konferanse var det første broen-arrangementet siden pandemien delvis stengte Norge for to år siden. I tillegg hadde årets evenement den tragiske krigen i Ukraina som bakteppe.
Og det var en svært sterk åpning av konferansen vi fikk med video-hilsener fra noen av Broen-organisasjonenes samarbeidspartnere, fra både Ukraina og Russland. Jeg innrømmer gjerne at jeg hadde tårer i øynene etter å ha hørt Oksana Ananyeva fra Naturvernforbundets partnerorganisasjon i Ukraina, og en videohilsen fra Natur og Ungdoms russiske partnere. Sistnevnte fortalte levende om hvordan de tvinges til å fortie det som skjer.
Gode programinnslag
En tilstrekkelig rask, rettferdig og solidarisk energiomstilling betyr at Norge må kutte mer utslipp hvert år enn noen regjering har klart på en hel regjeringsperiode, – samtidig som arbeideres rettigheter beskyttes, naturen bevares og bærekraftsmålene nås. Det gjelder å samle alle som vil jobbe for en klimaløsning nedenfra, og bygge bro mellom bevegelsene som skal forme det grønne skiftet – i en verden i endring.
Det var derfor svært interessant å høre Tore Furevik, direktør ved Nansensenteret fortelle om hvor dårlig tid vi har på oss. Det samme gjaldt professor Vigdis Vandviks foredrag om hvordan klima- og naturkriser må løses i fellesskap.
Like spennende var en sesjon med tittelen Parterapi, som forsøkte å få fagbevegelse og miljøbevegelse til å prate bedre sammen. Her var Magnus Marsdal, leder i Manifest Tankesmie, i storform.
Men rosinen i pølsa for de fleste var likevel avslutningsseansen, med næringsminister Jan Christian Vestre. Spørsmålsstillingen var: Ny regjering, nye utfordringer – får vi ny politikk for en rettferdig omstilling? Her ble Vestre møtt av fem ulike Broen-representanter, med konkrete spørsmål om omstilling og omstillingstakt. Statsråden snakket godt for seg. Som politikere flest, vil vel mange si.
– Mitt inntrykk er likevel at her har vi en person som også vil noe. Det er fortsatt håp. Og en ting er sikkert: Besteforeldrene vil fortsatt bruke vår energi inn i samarbeidsprosjekt som Broen. Det får vi mye igjen for, og det gjør også saken. Sammen har vi gjort ferdig bro-fundamentet – snart inviterer vi til selve åpningen!