Tirsdag kveld går vi i fakkeltog for Nihon Hidankyo, folkebevegelsen som får fredsprisen for sin innsats for en atomvåpenfri verden. Humanitære og økologiske følger av atomkrig er uakseptable under enhver omstendighet, – derfor er BKA og andre miljø- og solidaritetsorganisasjoner deltakere i kampanjene for å avskaffe atomvåpen.
Atomvåpen er forbudt
FNs atomvåpenforbud ble vedtatt 7. juli 2017 av 122 stater. Forbudet er en omfattende traktat som forbyr alle former for tilknytning til atomvåpen: bruk, trussel om bruk, utvikling, testing, produksjon, anskaffelse, lagring og utplassering. Norge har valgt å boikotte avtalen sammen med de ni atomvåpenstatene og de fleste NATO-land. Les mer om Norge og atomvåpen.
Humanitære følger
Atomvåpen skiller seg fra andre våpen ved at det fører til umiddelbar ødeleggelse i enorm skala, og ved å gi nedfall av svært skadelig radioaktivt avfall over store områder, med virkninger i generasjoner framover – slik vi så i Hiroshima og Nagasaki. Det finnes i realiteten ingen humanitær beredskap ved et atomvåpenangrep. Leger og helsepersonell har fremhevet at det ikke vil være mulig å tilby adekvat medisinsk behandling.
Klimaeffekter av en atomkrig
Selve eksistensen av atomvåpen truer og undergraver alle begreper om ansvar for en felles framtid på jorda. – På 1980-tallet innså man effektene en atomvåpenkrig vil ha på klimaet og hvordan dette vil kunne påvirke mennesker globalt. Selv om bare en liten del av verdens atomvåpen blir brukt, vil det forstyrre det globale klimaet og føre til hungersnød. Milliarder av mennesker kan miste livet. Se mer om klimakonsekvensene av atomvåpen.
Det har blitt mistenkelig
å snakke om fred.
Derfor snakkes det kun om våpen,
stadig mer våpen og krig.
Våpen er veien til fred,blir det sagt.
Hva så med atomvåpen?
Det må jo være veien til evig fred.
Når alt liv er ødelagt,
er det ikke mer å snakke om.