I dag mottar 40.000 nordmenn en SMS med invitasjon til å delta i «Framtidspanelet». 66 av dem skal senere komme sammen og drøfte hvordan Norges rikdom kan tjene oss best. Samme metode er brukt for å drøfte bærekraftig forbruk. Nå er det en gruppe frivillige organisasjoner som står bak, og temaet er vår felles framtid.
Ny og innovativ arbeidsmåte
Norge er et rikt land – i en verden med store utfordringer. Hva kan vi best bruke denne rikdommen til? Framtidspanelet vil samle et utvalg av folk fra hele landet, som skal møtes over fire måneder sammen med eksperter, diskutere relevante temaer og til slutt komme med anbefalinger. Disse vil bli presentert for beslutningstakere og deles åpent.
Av de som takker ja til SMS-invitasjonen, vil et lotteri avgjøre hvem som får plass i panelet. Deltakerne trekkes ut basert på fem kriterier: alder, kjønn, bosted, utdanning og et holdningsspørsmål. Spørsmålet til panelet er satt av sju organisasjoner: Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner LNU, Caritas, WWF, tankesmia Langsikt og Framtiden i våre hender.
Du kan lese mer om panelets arbeid her: Hva tenker folk om Norges rikdom?
– WWF er med på Framtidspanelet fordi vi ønsker gode diskusjoner i befolkningen om hvordan Norge kan bruke vår formue på best mulig måte for nåværende og fremtidige generasjoner. Framtidspanelet er et nytt demokratisk verktøy og en mulighet til å engasjere folk i et stort spørsmål for Norge på en ny og innovativ måte. Her er det representanter for befolkningen som gjennom møte med eksperter og samtaler over tid, skal komme med anbefalinger på et spørsmål som engasjerer mange. Vi håper Framtidspanelets anbefalinger vil inspirere politikerne til å diskutere spørsmålet om hvordan Norges rikdom bør brukes, og vi er spente på hvilke anbefalinger panelet vil komme fram til. Som oppdragsgiver er WWF ikke involvert i selve prosessen. Karoline Andaur, generalsekretær WWF til BKA.