Foran klimatoppmøtet

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 1. nov 2024
  • AV:
    Redaksjonen
Froland 1
Svein Tveitdal hjemme i Froland. Om ikke lenge drar den tidligere FN-direktøren til klimatoppmøtet i Baku. Foto 2022, H Wiik

Det norske og internasjonale sivilsamfunnet er godt forberedt til årets klimatoppmøte COP29 som starter i Aserbajdsjan 11. november. Svein Tveitdal, som reiser til Baku på vegne av Besteforeldrenes klimaaksjon og Forum for Utvikling og Miljø, forteller at finansiering av klimatiltak i u-land blir et hovedtema på dette møtet.

  • Forum for Utvikling og Miljø (ForUM) er et nettverk av 60 frivillige organisasjoner som arbeider for at Norge skal føre en helhetlig politikk for en bærekraftig verden. ForUM er en del av Climate Action Network (CAN), verdens største klimanettverk med over 1900 medlemsorganisasjoner i mer enn 130 land.
Felles posisjon for påvirkning
Av Svein Tveitdal

ForUM har i lengre tid forberedt en felles posisjon i forhold til de viktigste sakene det skal forhandles om. Posisjonen er samordnet med det internasjonale sivilsamfunnet gjennom CAN. Selv deltar jeg i Baku fra Besteforeldrenes klimaaksjon, sammen med representanter fra Kirkens Nødhjelp, Debt Justice, Amnesty, Mellomkirkelig Råd, KFUK-KFUM, Spire, Utviklingsfondet, Changemaker, Natur og Ungdom, Redd Barna, WWF og IKFF. Målet er å påvirke forhandlingene i mest mulig ambisiøs retning. Ansvaret fordeles mellom medlemmene i ForUMs delegasjon, og blir koordinert i daglige møter. Påvirkning på Norges posisjon er prioritert, og gjøres bl.a. gjennom møter med forhandlingsdelegasjonen, miljøministeren og medlemmer av Stortingets miljø- og energikomite. Kontakt med norske media som er i Baku gjør det mulig å nå ut til publikum i Norge.

De viktigste sakene i Baku

COP29 blir også kalt «Finance COP.» For første gang på 15 år vil det bli satt et nytt globalt klimafinansieringsmål som skal erstatte det som ble satt i 2009 i København. Her ble rike nasjoner enige om å mobilisere 100 milliarder dollar årlig innen 2020 for å støtte utviklingsland i deres arbeid med å redusere utslippene, tilpasse seg klimaendringer, og dekke kostnader for tap og skade. Målet ble nådd i 2022, men behovet er ekstremt mye større ifølge en rekke rapporter – om vi skal nå globale klimamål.

Det er uenighet om hvor mye finansiering som er nødvendig, hvordan dette skal fordeles mellom rike og fattige land, og finansieringskilder – for eksempel offentlig versus privat sektor. ForUM mener at den årlige offentlige støtten bør økes til minst 1000 milliarder dollar, med minimum 300 milliarder til utslippskutt, 300 milliarder til tilpasning og 400 milliarder til tap og skade.

På COP29 skal landene også legge fram nye og mer ambisiøse utslippsmål for å kunne begrense oppvarmingen til 1,5 °C. Uten økte ambisjoner er kloden på vei mot en oppvarming på 3 °C. De fleste landene ønsker en styrt avvikling av fossil energiproduksjon, men vedtak på møtet krever enstemmighet. Fossillobbyen som er tungt representert også i Baku, og som støttes av land som tjener penger på olje- og gassproduksjon, er sterkt uenige i en styrt avvikling og ønsker å overlate dette til markedet.

ForUM mener Norge bør gå inn for en omstilling bort fra fossilt brensel innen 2040 i industriland, og senest 2050 i utviklingsland. Videre at produksjonen av fornybar energi tredobles og global energieffektivisering dobles innen 2030. Subsidier til fossilt brensel må bort, blant annet gjennom regulering av finanssektoren for å hindre fossile investeringer.

Klimamål og sivilsamfunnets muligheter 

Regjeringen har nylig lagt frem forslag om et nytt nasjonalt klimamål for perioden fram til 2035. Dette skal behandles av Stortinget og sendes til FN i februar 2025. ForUM mener målet bl.a må inneholde følgende:

  • 80 % kutt i utslippene, hvorav minst 60 % innenlands
  • Strategi for utfasing av norsk olje og gass, slik Klimautvalget 2050 anbefaler
  • Ingen nye tillatelser til leting, utvinning, eller anlegg og drift inntil en utfasingsplan er ferdig
  • Innføring av en omstillingsavgift på produsert olje og gass
  • Engasjement i globale initiativ for utfasing av fossil energi, som for eksempel å melde Norge inn i Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA)

Menneskerettigheter og sivilsamfunnets handlingsrom er også et hett tema i Baku. Aserbajdsjan er kjent for å undertrykke uavhengige organisasjoner kneble kritiske røster. ForUM mener Norge bør legge press på landet for å respektere menneskerettighetene, endre undertrykkende lover og løslate menneskerettsforkjempere, slik at uavhengige stemmer kan delta på klimatoppmøtet.

COP29 behandler også en rekke andre saker som rettferdig omstilling, markedsmekanismer og kvotehandel, matsikkerhet og barns rettigheter og deltakelse. ForUMs posisjoner på alle disse områdene kan leses her: ForUMs posisjoner til COP29


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*