Når barn sier fra

barnas klimapanel 2024
Barnas klimapanel består av barn fra ulike deler av landet, i alderen 11–14 år. Foto: Linda Parr

Barnas klimapanel har for tiende gang laget Barnas klimarapport. For første gang ser vi en nedgang i barn og unges klimaengasjement. Og det er ikke så rart, mener de selv, for politikerne hører ikke på dem. I stedet driver de med det som kan kalles «youth washing» – og bare later som om de tar barnas synspunkter og krav på alvor.

«Hvorfor skal politikerne pumpe opp den fordømte oljen når folk dør av klimaendringer!» Marie (13), – som var optimist etter forrige klimatoppmøte.

Grundig rapport

Årets rapport har fått tittelen «Så bra du engasjerer deg!» – Hvor lenge skal vi barna gidde? Den er basert på en undersøkelse gjennomført av Opinion, og 547 barn og unge mellom 8–16 er spurt om deres forhold til klima- og miljøutfordringene. Dessuten er det kommet en mengde innspill – i alt over 18.000 – fra barn over hele landet. Se Barnas klimarapport 2024

Skuffet over politikerne

BKA-leder Linda Parr var med på presentasjonen sist fredag, og synes det ble en veldig fin seanse, sier hun. – Men politikerne fikk det glatte lag. Selv om samtlige partier var invitert, var MDGs Kristoffer Robin den eneste som dukka opp. Det er utrolig skuffende – fra politikere som har undertegna Barnekonvensjonen med barns rett til å bli lyttet til!
– Og likevel – i rapporten blir solidariteten mellom generasjonene framhevet. 65 % synes det er urettferdig at de som er unge må rydde opp i problem som skapes av dem som i dag sitter med makta. Jeg merket meg at barn er særlig opptatt av at vi ikke gjør mer skade på naturen i jakt på nye energiløsninger, at de synes fast fashion er en uting (det synes jeg også!), og at de er særlig urolige for det som skjer med havet vårt – med overfiske og plastsøppel i tillegg til de store klimaendringene.

Vis engasjement – det nytter!

Etter presentasjon av rapporten ble det en samtale på tvers av generasjoner. Der deltok Jakob fra Barnas klimapanel, Agnes fra NU, Pernille fra Naturvernforbundet og Linda fra BKA. Hun uttrykte forståelse for de unges frustrasjon over at så lite skjer, og at det går så altfor sakte. – Det er vi besteforeldre hjertens enig med dere i. Likevel gjelder det å ikke gi opp. Mitt eget engasjement er basert på å vite nok om en sak og bli følelsesmessig berørt, gjerne en følelse av urettferdighet.
– Jeg fortalte om hvordan jeg hadde vært med i kampen for miljø og ressursvern siden midt på 1970-tallet, og deltok på stiftelsensmøte i Framtiden i våre hender. Jeg snakket om viktigheten av å bygge allianser, – ikke bare med miljøbevegelsen, men trossamfunn, fagbevegelsen og forskere. Og jeg fortalte om striden om oljefeltet Wisting som eksempel på at vi kan få til forandring gjennom et samla engasjement. Det nytter, og vi lover dere unge at vi ikke gir oss!


Med i panelet: Linda Parr (t.h.) ved siden av Pernille Hansen, nestleder i Naturvernforbundet. Foto: Ivan Chetwynd

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*