Barnas klimapanel har for tiende gang laget Barnas klimarapport. For første gang ser vi en nedgang i barn og unges klimaengasjement. Og det er ikke så rart, mener de selv, for politikerne hører ikke på dem. I stedet driver de med det som kan kalles «youth washing» – og bare later som om de tar barnas synspunkter og krav på alvor.
«Hvorfor skal politikerne pumpe opp den fordømte oljen når folk dør av klimaendringer!» Marie (13), – som var optimist etter forrige klimatoppmøte.
Grundig rapport
Årets rapport har fått tittelen «Så bra du engasjerer deg!» – Hvor lenge skal vi barna gidde? Den er basert på en undersøkelse gjennomført av Opinion, og 547 barn og unge mellom 8–18 er spurt om deres forhold til klima- og miljøutfordringene. Dessuten er det kommet en mengde innspill – i alt over 18.000 – fra barn over hele landet. Se Barnas klimarapport 2024
Skuffet over politikerne
BKA-leder Linda Parr var med på presentasjonen sist fredag, og synes det ble en veldig fin seanse, sier hun. – Men politikerne fikk det glatte lag. Selv om samtlige partier var invitert, var MDG og FrP de eneste som dukka opp. Det er utrolig skuffende – fra politikere som har undertegna Barnekonvensjonen med barns rett til å bli lyttet til!
– Og likevel – i rapporten blir solidariteten mellom generasjonene framhevet. 65 % synes det er urettferdig at de som er unge må rydde opp i problem som skapes av dem som i dag sitter med makta. Jeg merket meg at barn er særlig opptatt av at vi ikke gjør mer skade på naturen i jakt på nye energiløsninger, at de synes fast fashion er en uting (det synes jeg også!), og at de er særlig urolige for det som skjer med havet vårt – med overfiske og plastsøppel i tillegg til de store klimaendringene.
Vis engasjement – det nytter!
Etter presentasjon av rapporten ble det en samtale på tvers av generasjoner. Der deltok Jakob fra Barnas klimapanel, Agnes fra NU, Pernille fra Naturvernforbundet og Linda fra BKA. Hun uttrykte forståelse for de unges frustrasjon over at så lite skjer, og at det går så altfor sakte. – Det er vi besteforeldre hjertens enig med dere i. Likevel gjelder det å ikke gi opp. Mitt eget engasjement er basert på å vite nok om en sak og bli følelsesmessig berørt, gjerne en følelse av urettferdighet.
– Jeg fortalte om hvordan jeg hadde vært med i kampen for miljø og ressursvern siden midt på 1970-tallet, og deltok på stiftelsensmøte i Framtiden i våre hender. Jeg snakket om viktigheten av å bygge allianser, – ikke bare med miljøbevegelsen, men trossamfunn, fagbevegelsen og forskere. Og jeg fortalte om striden om oljefeltet Wisting som eksempel på at vi kan få til forandring gjennom et samla engasjement. Det nytter, og vi lover dere unge at vi ikke gir oss!
Takk, Linda! Ja, nå gjelder det å vise de unge at vi ikke gir oss selv om vi er i en bølgedal.
Det er svært bra og viktig at organisasjoner som Barnas klimapanel holder det gående. Dette til tross for manglende interesse fra våre politikere.
På Stortinget er det liten begeistring når det gjelder miljø- og klimatiltak.Det motsatte er tilfellet med penger til våpen og krig.Her mangler det ikke på engasjement og handling.
Fremtiden tilhører de unge.Så får vi i vår generasjon (60 pluss) gjøre det vi kan med å støtte barna og de unge gjennom aktivt arbeid i miljø- og klimakampen.
Takk til de unge, til Linda – og til alle som ikke gir opp, men heller står på i kampen for etterslekta og kloden. Det er mer vanlig at våre politikere forsvarer fossil leting og produksjon enn at de tar opp kampen for å få ned klimagassutslipp. Er de klar over at de i Parisavtalen (arikkel 12) har forplikta seg til å informere og mobilisere befolkninga for å få ned utslipp?