La fjorden leve!

oslofjord høring 1
Vakkert, reint hav en sommerdag ytterst i Oslofjorden. Sånn vil vi ha det! Foto: Stein Vidar Samuelsen

I går onsdag var Besteforeldrenes klimaaksjon, ved Oslofjord-gruppa i Vestfold, på besøk i Stortinget. Der deltok de i den åpne høringa i Energi- og miljøkomiteen om statsbudsjettet. BKAs klare budskap til politikerne var at statlige myndigheter må bidra vesentlig mer for å redde en kriseramma fjord. Det vil koste mye, og det haster!

Unn Nilsen førte ordet for BKA, i de tre minuttene vi hadde fått til rådighet. Hun fastslo at det er en stor skam å overlevere Oslofjorden til våre barn og barnebarn i den tilstand den er nå.
– Nitrogenforurensinga er kritisk høy. Best mulig rensing av avløp er helt nødvendig, men vil by på store økonomiske utfordringer for mange av kommunene langs fjorden.
– Det anslås at kommunale avgifter vil øke opp mot 1000 kr måneden. Det vil bli utfordrende for lavinntektsfamilier og andre med allerede begrenset økonomi.
– Oslofjorden er et nasjonalt anliggende. 1,6 millioner mennesker bor langs fjorden. 118 kommuner er en del av Oslofjordens nedbørsområde. 80 prosent av all mat som produseres i Norge har avrenning via elvene til Oslofjorden. Det kan ikke være kystbefolkningens ansvar alene å redde en fjord i krise.
– Vi ber regjeringa utrede statlig tilskudd til nitrogenrensing, Statlig støtte er en nødvendig forutsetning. Kommunene ser etter rimelige løsninger, høyeste rensegrad er dyrt, og utredning tar tid. Vi er allerede på overtid.
– Besteforeldrenes klimaaksjon mener Miljøkomiteen bør samle seg om et flertallsforslag eller en flertallsmerknad som gir oppdrag til regjeringa om statlig tilskudd til bygging av nitrogenrenseanlegg slik det er pålagt.
– For oss handler det om barna og om generasjonene som kommer etter oss. Vi kan ikke la dette fortsette. Arne Næss sa «La elva leve!». Vi sier: La Oslofjorden leve!

Hjelper det å snakke direkte til politikerne? – Ja det må vi håpe og tro, sier en av de andre som var med fra BKA Vestfold, Stein Vidar Samuelsen. – Å være til stede og vise seg der makt utøves, er alltid viktig. Og vi tror det er et tidsspørsmål før de store politiske partiene innser at staten må ta et mye større ansvar – slik staten gjorde under den vellykka Mjøsaksjonen på 1970-tallet. Tiltakene som nå foreslås, med bl.a. redusert momssats for vann- og kloakkavgifter, blir for puslete. Så her får vi besteforeldre bare stå på!


Fra høringen. Unn Nilsen presenterer BKAs innspill.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*