Inspirerende i Askim

askim 5
Sigmund Hågvar i Askim rådhus: møteleder Bente Marie Bakke overrekker BKAs handlenett, med en gavepakke fra Askim frukt- og bærpresseri.

10. oktober inviterte BKA og de andre i Naturnettverket Indre Østfold, til åpent møte med professor emeritus Sigmund Hågvar. Naturen er vårt rike karbonlager, når vi bygger ned den, øker utslippet av klimagasser, forklarte han. Uforstyrret natur er også nødvendig for å bevare mangfoldet av dyr, fugler og insekter, – og vår egen helse.

Naturglede, kunnskap og fornuft
Tekst og bilder av Arne Øgaard

Foran Jørn Bøhmer Olsens vakre og tankevekkende naturbilder, vist på skjerm, fremførte Sigmund Hågvar egne dikt og reflekterte over naturens betydning. Han ønsket å formidle sin naturopplevelse, men inspirerte oss samtidig til aktiv bruk av sansene og til å søke naturglede. Ikke bare i de mest storslåtte naturopplevelsene, men også ved å betrakte de små organismene som lever i skogbunnen og jorda. Ved å gå langs havet, lukke øynene og lytte til bølgene som slår mot land, kan vi oppleve den samme lyden som dinosaurene en gang sovnet til.

Naturopplevelser kan ikke alltid beskrives i ord, men vi kan være bevisst at skogen gir rekreasjon og sjelero og mental sunnhet. De indre problemene dine krymper når du opplever naturens storhet. I naturen kommer undring før kunnskap og glede før fornuft, men vi vet at naturen er truet, at arter forsvinner og antallet organismer synker raskt. Den mektige albatrossen flyr med plast i magen og i tillegg har vi klimatrusselen. Hvordan skal vi forholde oss til disse krisene?

Vi har hatt Miljødepartementet i 50 år, men norsk natur er truet som aldri før. Det er knapt villmarkspregende områder igjen i Norge. Et skritt i riktig retning er at vi har fått en ny nasjonalpark i Østmarka nær Oslo. Men dette ville ikke skjedd uten en lang og iherdig innsats fra Østmarkas venner. Noen må målbære naturens lidelser. Dette gjenspeiles i hvert fall ikke i regjeringens forslag til statsbudsjett!

Vi fortrenger lett realitetene. Noen forholder seg passive og vil nyte livet så lenge det går. Noen gir bare opp. Noen håper at forskerne tar feil eller at teknologien skal redde oss. Men det eneste som nytter, og som kan gi håp. er at mange nok skaffer seg kunnskap og engasjerer seg i en miljødugnad. Økosorg kan gi kraft til handling. Vi må passe oss for å gjøre hverandre dårligere, men hva skal vi gjøre når lederne ikke leder? Mange ønsker en karismatisk leder som kan ordne opp, men vi må trykke til nedenifra.

Det er noen av de inntrykkene jeg tok med fra Sigmund Hågvars foredrag. Etterpå bidro mange med engasjerte innlegg. Det ble blant annet uttrykt fortvilelse over folks passivitet, lokalavisenes manglende engasjement og landbrukspolitikken.

Hågvars tekster og Jørn Bøhmer Olsens bilder er samlet i boken Naturgleder og fremtidshåp. Den er utgitt av Naturvernforbundet i Oslo og Akershus. Et av diktene heter

Grip rattet

Økosorg
er sorgen over en ødelagt planét.
Jeg bor på den
og det angår meg.

Fremtidsangst
er frykten for en farlig fremtid.
Jeg er bestefar
og det angår meg.

Håpet
er å gripe etter rattet
som holder alt for stø kurs.


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Bente Marie Bake | 15.10.2024

    Takk for fint referat og bilder til Arne Øgaard. Møtet med Sigmund Hågvar ble en veldig fin opplevelse.Jeg vil gjerne oppfordra andre lokallag i BKA å ta initiativ til å opprette Naturnettverk i egne kommuner. Det er viktig at organisasjonene samordner sine innspill til kommunepolitikerne. Det er i kommunene nedbygging av viktige naturområder skjer. Vi står sterkere sammen!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*