Nytt av gammelt

fotomontasje redesign
Fra finalen i fjorårets mesterskap i redesign. Bilde fra biblioteket i Bergen.

Biblioteket i Bergen har de siste årene hatt gående noe de kaller «bærekraftlabben». Her har Besteforeldrene deltatt med sin populære tekstilreparasjonskafé der unge og eldre kan komme og få hjelp til å fikse klærne sine. Denne høsten er BKA også blant samarbeidspartnerne for Bergens lokale symesterskap – i redesign (REDIS).

Fra omsøm til redesign

Begrepet omsøm har tradisjonelt betydd å sy om et plagg slik at det passer bedre. Det mer moderne redesign-begrepet drar det litt lengre: Klær får nytt liv ved at flere gamle plagg eller tekstiler klippes opp og sys om til et helt nytt plagg. Forlenget levetid er hovedfokus, men det legges dessuten mye vekt på skaperglede, det unike ved hvert plagg, og det å ha det gøy. Det er gjerne viktigere enn det sømtekniske, forklarer Karin Lovise Skjerdal fra BKA.

All informasjon om REDIS- mesterskapet finner du her: https://bergenbibliotek.no/laering/redis

Oppgaveteksten er nettopp sluppet, og fristen for innlevering (til et bibliotek i Bergen) er 5. oktober. Så det bare å hive seg i det! Husk at dette er en konkurranse for amatører, hele familien kan slippe løs kreativiteten. Konkurransen er delt i to klasser, en for barn og en for voksne, og vinnerne får hver sin flotte symaskin! Deltakerne sitter hjemme og syr, – eller de kan komme på biblioteket der de kan låne symaskin og annet utstyr. Samtidig tilbyr biblioteket flere gratis sy- og redesignkurs de ukene konkurransen varer, blant annet på Besteforeldreaksjonens fikselørdag nå 7. september mellom kl. 12.30 og 15.00.

Litt «dulting» må til

Skal en grønnere klesstil slå an særlig blant de unge, er det ikke nok å appellere til fornuften, mener Karin Lovise Skjerdal. De må «dultes» litt – så de opplever det som gøy og kult å være med på det som er bærekraftig og klimasmart, bort fra det merkefokuserte motebildet og mot det som dreier seg om det unike og kreative.  Dermed skapes det blest om hvor kjekt det er å sy om gamle klær. For det dreier seg ikke om å være suveren eller superflink, men om å få til noe originalt på egen hånd!


Karin på besøk i biblioteket der hun ser på innleverte brukte klær som publikum kan forsyne seg av gratis. De kan brukes som de er, eller til omsying eller redesignprosjekt.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*