Stopp oljen!

ONS ØW 2

I Stavanger har Besteforeldrene denne uka deltatt og vært aktivt med i protester mot den store, internasjonale, oljesmurte energimessa ONS. Onsdag kveld gikk det et fredelig, politi-godkjent demonstrasjonstog gjennom sentrum, med deltakere fra XR, BKA, NU og noen andre, – i alt over hundre var med, blant dem Greta Thunberg.

Toget gikk fra byparken, opp gjennom havneområdet og over torget, som var fullt av ONS-nysgjerrige folk denne dagen. – Vi ble virkelig lagt merke til, forteller Øyvind Wistrøm, nestleder i BKA, som hadde tatt turen helt fra hjembyen Horten. – Jeg synes det var viktig å være her, og virkelig moro å kunne markere oss så sterkt –  midt oppi dette oljehysteriet. Synd jeg ikke har noe bilde av det folkehavet som var på torget, og hvor bannerne fra BKA og XR raget opp over det hele!

Appell ved Øyvind Wistrøm:

Jeg kommer fra Besteforeldrenes klimaaksjon. Jeg er en av dem som har opplevd hele den fantastiske reisen Norge har gjort, fra de fattige 50-årene og fram til den enorme rikdommen i dag, som et av verdens rikeste land. Jeg husker fra da jeg var barn at vi måtte stå i ventekø for å få fasttelefon, og måtte spare lenge og så søke om lov til å kjøpe bil. Og det var ikke alltid flusst med mat på bordet.

Oljen har vært en av forutsetningene for denne utviklingen.

Men jeg og mange andre har – med økende uro – sett noen av de ubehagelige konsekvensene av denne utviklingen.

Det som var en lovende utvikling på mange måter, begynte å med føre stor skade på andre områder, med tap av natur og klima.

Med tap av frihet – fordi vi har blitt låst inne i en utvikling bygget på ødeleggende bruk av olje.

Med tap av natur – fordi rikdommen og utviklingen medførte uvettig bruk og endring av naturen, med tap av arter og omfattende miljøødeleggelser gjennom arealbruk og ødeleggende forbruk.

Vitenskapen og FN er helt klare: Hvis vi ikke drastisk endrer denne kursen, så kan vi bare glemme Paris-målene for klima. Faktisk styrer vi klart mot 2,5–3 grader global oppvarming. Og utstrakt artsutryddelse og ødeleggelse av for oss helt vesentlige økosystemer. Dette vil uvilkårlig medføre klimakriser, konflikter og kollapser som resultat.

Jeg har sett hva slike kriser og konflikter gjør for og med mennesker. Gjennom arbeid i humanitære organisasjoner, FN og Flyktningehjelpen har jeg jobbet i kriseområder rundt i verden. Jeg har sett og møtt mennesker som var ofre for tørke, naturkriser og påfølgende konflikter og samfunnskollapser; mennesker som hadde mistet alt. Og jeg mener alt. De hadde ikke lenger noen frihet. Det hele var bokstavelig talt tørket bort.

Her i Norge tror jeg ikke vi helt skjønner dette, at det kan skje og hva det medfører for et menneske som gjennomlever slike forhold. Vi er for rike, vi har det for godt, for enkelt med våre økonomiske muskler. Vi lever så godt, vi er så beskyttet.

Vår tidligere statsminister Kåre Willock sa det slik: Menneskeheten sitter på et hurtigtog som er på vei mot et stup. Men vi i Norge er heldige, for vi sitter på 1.klasse.

Og dette toget er for vår del hovedsakelig drevet av olje.

Nå er vi her i Stavanger, hvor ONS foregår. Og det virker som formålet med ONS er å fortsette å gi toget olje. Norsk olje. Fordi det er jo verdens reneste olje.

Men det vi derved gjør, er jo å bruke av naturens ressurser; vi tar opp et lån, for å kunne fortsette galskapen. Og det er lån som framtidens generasjoner må betale tilbake. Med klimakrise, ufrihet og en ødelagt natur. Men dette er ikke et lån. Det er et ran, av klima, av natur, av framtid.

Steinalderen sluttet ikke pga mangel på stein. Den sluttet fordi menneskene fant smartere måter å bruke naturen på, å utvikle samfunnet på.

Tilsvarende må oljealderen slutte. Vi må ikke – kan ikke – bruke opp all oljen. Kloden tåler ikke det. Og i hvert fall ikke menneskeheten.

Derfor: Nok er nok. Hvis ikke nå: Når? Hvis ikke vi: Hvem?

Fordi vi i Norge står i en særstilling: vi har blitt «rike» av oljen. Men derved har vi også ødelagt mye. Og har et stort ansvar for alt dette.

Det dreier seg ikke om å stanse utviklingen. Det dreier seg om å lage en annen utviklng: skape et levelig samfunn og verden for framtidens natur og generasjoner.

Med frihet fra klimakriser, katastrofer og samfunnskollaps

Med en natur som gir levelige forhold for alle arter som bebor moder Jord.

Jeg husker en miljøutstilling i Oslo under det første naturvernåret 1970. Der stod det et lite dikt på slutten av utstillingen:

Menneske – det du tenker – og ikke tenker,
det du gjør – og ikke gjør
har konsekvenser.
Du er en del av det hele.
Også du har ansvar.

Og Dag O. Hessen avslutter ofte sine foredrag med følgende setning: Den største trusselen mot planeten, er troen på at noen andre skal redde den.

Og vi tror ikke at ONS kommer til å redde planeten.

Derfor står vi her – midt oppi denne tilbedelsen av oljen – og sier klart ifra:

STOPP DENNE ØDELEGGELSEN! STOPP OLJEN!


Foto: Silvia Kriz

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*