Stille for klima

stille 4
Gjert Opstad, en av mange besteforeldre som stilte opp ved Oljemuseet i dag. Foto: Silvia Kriz

Mens Stavanger forbereder seg på stor ståhei og energimessa ONS neste uke, hadde Besteforeldrene sammen med Mammaopprøret og XR noen stille, men virkningsfulle markeringer i dag. Den første er en del av «Strikk for klima» bevegelsen – der folk over hele verden bruker strikkekunsten til å gi uttrykk for sine klimabekymringer.

Et flere hundre meter langt strikkeskjerf ble strukket to ganger rundt Oljemuseet, skjerf som er strikket med samme omsorg som mødre i alle år har strikket til familien sin. Folk fra hele landet som støtter aksjonen har strikket skjerf som ble montert sammen. Besteforeldrenes klimaaksjon i Sør-Rogaland bidro med 25 meter.

Skjerfet skal markere en grense: Jordas tålegrense, 1,5 grader-grensen – som vi ikke må overskride hvis vi skal sikre barna et levelig klima.

At vi står ved Oljemuseet og det er ONS-uke er ikke tilfeldig. Vi vil minne regjering og fossilbransjen om at grensen for utslipp fra fossile brennstoff er nådd. Vi krever stans i leting etter ny olje og en plan for utfasing av olje og gass.

Det gir ny energi og håp å treffe og samarbeide med klima- og miljøengasjerte, flotte mennesker fra ulike organisasjoner.

Eilef Gard, med selvlaget banner, sammen med Gustav Paulsen. Foto: Silvia Kriz

Senere på formiddagen var vi sammen med XR om en «I stillhet for klima» sitt-ned-aksjon på domkirkeplassen. Vi la rullene med skjerf midt i sirkelen, og satt med selvlagde plakater som uttrykte det budskapet som hver enkelt ville ha fram. Det er forunderlig hvor oppmerksomme folk blir og hvor mange som stopper opp og leser plakatene når vi bare sitter helt stille slik. All ære til XR Nord-Jæren som har gjennomført slike aksjoner hver annen lørdag i et helt år nå!

Nå ser vi fram til å gå klimavandring på tirsdag kveld, under oljemessa. Og så er det den store, landsdekkende klimamarsjen for rettferdig omstilling den 30. august, sammen med Natur og Ungdom!

Hilsen Silvia Kriz, lokallagsleder BKA

Foto: Vegard Fjellberg

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*