Grunnlovens § 112

«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.»

Den sentrale formulering fra Grunnloven § 112 er av Besteforeldrenes klimaaksjon tatt inn organisasjonens formålsparagraf.

Du finner hele paragrafen på bokmål, nynorsk og samisk her: Grunnloven § 112 Se også plakat i A4 format.

Bakgrunn: Miljøparagrafen kan føre sin historie tilbake til 1972. Da fremmet stortingsrepresentant Helge Seip (V) et grunnlovsforslag som gikk ut på at Staten skulle være forpliktet til å verne naturmiljøet, ren luft, rent vann og rekreasjonsområder. Forslaget ble forkastet mot én stemme. I 1987 kom Brundtland-kommisjonens rapport – «Vår felles framtid» – som bidro til å forandre måten vi tenker omkring miljøspørsmål. I 1988 formulerte representantene Einar Førde og Liv Aasen (begge AP) et nytt forslag, der utgangspunktet var at natur og miljø er avgjørende for livskvalitet og tilfredsstillende livsvilkår for framtidige generasjoner. Grunnlovstillegget ble enstemmig vedtatt av Stortinget i 1992.

GRUNNLOVSÅRET 2014

I jubileumsåret 2014 ble språket i Grunnloven modernisert, og miljøparagrafen endret plassering fra 110b til 112. Samtidig ble siste ledd skjerpet ved at formuleringen om at myndighetene «give nærmere bestemmelser» ble vedtatt endret til «skal iverksette tiltak», også denne gangen enstemmig.

Besteforeldreaksjonen møter Stortingspresidenten. 13. november 2013: Overlevering av brev til de folkevalgte, med oppfordring om å ta miljøparagrafen på større alvor.

Populærvitenskapelig konferanse om § 112. 5. mai 2014: Arrangert av Juridisk fakultet UiO i samarbeid med Concerned Scientists Norway, Besteforeldrenes klimaaksjon o.a. Videopptak.

Miljøagentene og BKA med felles markering. 5. juni 2014: Me støtte fra Unesco ble det laget en egen grunnlovs-folder for barn og unge. «Barn har rettigheter, men ikke makt. Framfor alt har de rett til å si fra! Vår oppgave som voksne er å ta på alvor at de også har rett til å vite og forstå.» (prosjektleder Mette Newth) Se folderen her.

EN FORENING FOR PARAGRAFEN

I 2015 var BKA med å stifte Foreningen Grunnlovens § 112, sammen med et dusin andre organisasjoner. «Foreningens formål er å styrke betydningen av Grunnloven § 112, herunder å sikre nålevende og kommende generasjoners rett til full informasjon om miljøinngreps konsekvenser og naturmiljøets tilstand.» Se foreningens nettside med mye bakgrunnsinformasjon.

 

Spre klimavett,
del denne saken!