Olje politikk og klima

«Norge må gå foran som eksempel på at rike land kan og må kutte mest. Fossil energi må utfases raskest mulig.» Fra BKAs formålsparagraf

I Norge er utvinningen av olje og gass den største kilden til CO2-utslipp. Samtidig er utslippene fra oljen og gassen som eksporteres og brukes i utlandet, omtrent ti ganger så høye som alle norske utslipp innenlands.

Per capita er Norge blant verdens fem største produsenter av fossil energi. Det planlegges for økt olje- og gassutvinning de neste årene, og investeringene har økt med nær 20 prosent siden 2018 – mens investeringer i fornybar energi har gått ned. I mars 2024 utlyste regjeringen 93 nye blokker i Barentshavet, halvparten nord for Norges nordligste og svært omstridte Wisting-felt.

Sjekk ut:

Når en svart bransje grønnvaskes. BKA-rapport 2022, ved Andrew Kroglund.

Norge ved et vendepunkt: miljø- og klimaversting eller forbilde i nord? BKA-rapport 2023, ved Helge Ryggvik.

Klima, olje og etikk. Siden 2011 har BKA-medlemmer deltatt på Equinors generalforsamling med forslag om å flytte investeringene over til fornybar energi.

Wisting farvel. Oljefeltet Wisting, verdens nordligste, var planlagt å produsere i 30 år og slippe ut årlig like mye CO2 som fra 50 kullkraftverk. Stoppet etter omfattende protester høsten 2022: Klima – JA, JA, JA!

Tjæresandkampanjen 2010–2016. BKA i samarbeid med Greenpeace og WWF, kampanje mot Statoil/Equinor og statens manglende styringsvilje.

I og utenfor løvens hule: Alle nyhetssaker fra markeringer i Stavanger i samband med årlig generalforsamling Equinor.

Video fra generalforsamling og markeringer i oljebyen 2023, ved Ivar Minken:

Spre klimavett,
del denne saken!