
Det som før het Statoil, og som siden 2018 har smykka seg med det misvisende navnet Equinor, må hvert år på generalforsamlinga tåle skarp kritikk fra aksjonærer tilknytta blant andre Besteforeldrenes klimaaksjon. Med den norske stat på slep har selskapet i virkeligheten skrota alle ambisjoner om reell omstilling, mener BKA.
Lege- og besteforeldreaktivist Gro Nylander er en av småaksjonærene som hvert år i mai har reist til Stavanger for å heve sin røst, sammen med Greenpeace, WWF og andre, og sette fram forslag til votering om at Equinor endrer kurs. Det er ikke slik at vi krever øyeblikkelig stans i fossilt, sa hun på generalforsamlinga i 2024, – «men stopp i leting etter olje og gass, en plan for nedtrapping av produksjonen, og rask investering i grønt!»
– Vi blir selvfølgelig nedstemt hvert eneste år, innrømmer Gro Nylander. – Men hvert år er det faktisk noen flere aksjonærer som tar til fornuft. Nå ser vi også at storaksjonæren Sarasin & Partners selger seg ut pga. Equinors manglende klimapolitikk. Hovedproblemet er at staten, som har mulighet for å ta ansvar og gi noen tydelige beskjeder, i stedet lar seg instruere av styret i selskapet. Har statens representant glemt hvem de skal representere? Tenker de bare på penger, og ikke på behovet for en bærekraftig utvikling?
Innlegg Klassekampen 08.04.2025:
Tilbake til Statoil?
Av Gro Nylander, Equinor-aksjonær og medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon, Legenes klimaaksjon og Concerned Scientists
STATOIL SKIFTET NAVN til Equinor i 2018. Det kostet 250 millioner. Kostnaden ble forsvart med at:
Selskapet nå skulle omfatte mye mer enn fossil energi.
Det ønsket å være konkurransedyktig også i et samfunn med lavere utslipp.
Equinor ville bli et bredt energiselskap som skulle drive med mer enn olje/gass, nemlig vind og sol. Equinor lovet for få år siden at fornybar energi skulle økes til fire prosent av selskapets energiinvestering innen 2026.
DETTE LØFTET ER NÅ skrotet. I dag er fortsatt over 99 prosent av selskapets totale energiproduksjon fossil. Selskapets utslipp av klimagasser er fem ganger større enn Norges totale utslipp!
Equinor har gapt for høyt og villet for mye. Selskapet vil utvinne også andre lands fossile produkter. Ofte mot innbyggernes intense protester, og med svære milliardtap. Equinor har likevel tjent Norge godt økonomisk. Stort sett ved å pumpe opp vår alles norske olje og gass. Men hva med å la noe ligge til kommende generasjoner? Kanskje har man innen den tid kontroll på utslipp?
Hva tjener det Norge om Equinor vinner energikappløpet, men skader kloden irreversibelt – og dermed kommende generasjoner?
STATOILS SJEF Arve Johnsen gikk av i 1988 etter overskridelser på 6 milliarder kroner på Mongstad. Etterfølgeren Harald Norvik måtte gå i 1999 etter at Åsgard-utbyggingen sprakk med 18 milliarder kroner. Han frasa seg 10 millioner av paraplyen han hadde avtale om. Et eksempel til etterfølgelse. Dagens konsernsjef Anders Opedal har utvist mye dårlig dømmekraft. Utenlandssatsingene har medført multi-milliardtap. Opedal bør vurdere sin stilling.
I mellomtiden opplever Equinor blodrøde tall på New Yorks aksjebørs. For eksempel selger storaksjonær Sarasin & Partners seg nå ut, oppgitt over Equinors manglende klimapolitikk.
Hovedansvarlige for mangelfull styring kan dessverre bare avskjediges ved stortingsvalg, fordi staten med sine 67 prosent av aksjene er hovedeier. Departementets representant stemmer konsekvent og passivt ned alle klimavennlige aksjonærforslag.
NÅ VENTER VI SPENT PÅ ENERGIMINISTER TERJE AASLAND!
Gode poenger og spørsmål, Gro! Og hvor lenge skal dette selskapet ha handa på rattet i norsk klima- og energipolitikk?
Flott innlegg GRO!!
Måtte mange andre av oss følge ditt gode eksempel!
Guttorm