– Luddovne Norge

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 14. apr 2025
  • AV:
    Redaksjonen
Bjelland Eriksen
Klimaminister Anders Bjelland Eriksen er "luddoven" i følge danske Information. Foto: Katinka Vaag Prestøy / KMD

Regjeringas nye klimamelding har ikke imponert noen, og slett ikke den danske avisa Information. «Norge tager prisen for verdens absolut mest luddovne klimapolitik», skriver de. «Norge har skåret sit udslip ned med sølle ni procent. Imens fortsætter de deres ødelæggende olieeventyr og foreslår at nå Parisaftalen gennem kvotekøb.»

Hva som er mulig å oppnå når det gjelder å kutte utslipp, veit vi vel ikke før vi for alvor prøver på det. Men jeg tenker at et kunnskapssamfunn som vårt kunne komme veldig langt – hvis vi virkelig bestemte oss for å gjøre det.

På den annen side er det selvfølgelig også rett, som Piet Hein sier: «Det er utrolig hva man ikke kan, når man av ærlig vilje ikke prøver.»

Klimameldinga «På vei mot lavutslippssamfunnet» ble lagt fram 10. april, og inntrykket er at den ikke prøver særlig på noe som helst. Hovedinntrykket er at Arbeiderpartiet er tilbake på samme hovedkurs som da Jens Stoltenberg styrte partiet og landet. Å omstille på heimebane var for dyrt og heller ikke nødvendig. Gjennom kjøp av klimakvoter i andre land, og med bruk av milliarder av kroner, hadde Norge «overoppfylt» våre klimamål, erklærte han i 2012.

Noen år seinere kom den samme Stoltenberg på litt andre tanker, og han skriver i sin sjølbiografi (Min historie, 2016): «Når datoen nærmer seg og vi ser at det blir vanskelig, slutter vi å snakke om dette målet, og setter i stedet nye mål enda lenger fram. Slik har vi bedratt oss selv flere ganger.»

Og det er akkurat dette som nå skjer igjen, ser det ut til. «Omstillingsmålet» fra Hurdal om 55 prosent kutt til 2030 – innen Norges grenser – blir i den nye klimameldinga skrota. I stedet økes målet til 70–75 prosent i 2035, men her skal det fritt kunne sjongleres med kvotekjøp, uten det aller minste nasjonale delmål. Så uforpliktende at det gjør direkte vondt. «Helt barokt» mener kommentatoren i Information.

– Arbeiderpartiet har lytta til oss, sier de i Senterpartiet. Det er et dårlig tegn. Men det ser nærmest ut til at meldinga er bevisst laga for ikke å provosere dem som er «lei av klimamaset». Framfor alt skal olja få være i fred. Protester fra miljøbevegelsen har Andreas Bjelland Eriksen og Jonas Gahr Støre trolig kalkulert med – og tenkt at det lever de godt med, nå når det nærmer seg et valg.

Vårt mål i Besteforeldrenes klimaaksjon er å vise at de tar grundig feil! Og når Information øser sin forakt ut over fjeldaberne, bør det svi litt – også for Ap-ledelsen. Det er et faktum at Norge har kutta ynkelige ni prosent i våre klimautslipp siden 1990. Til sammenlikning har Danmark kutta over 50 prosent og er på vei mot 70 prosent i 2030. Lykkes Danmark i å holde kursen, vil landets utslippskutt i 2035 være på hele 78 prosent sammenligna med referanseåret 1990 – innenlands.

«Fra et dansk perspektiv virker det helt barokt overhovedet at tale om en klimaindsats uden at binde det op på reduktioner inden for landets grænser. Men hvorfor – synes nordmændene at tænke – alt det besvær, når vi kan betale os fra det?

Den norske klimaindsats er selvfølgelig endnu mere pinlig, fordi landet har tjent de mange milliarder på olie og gas og heller ikke her har planer om at skrue ned. I stedet fremgår det af den nye plan, at politikken fortsat skal ‘fasilitere rentabel produksjon af olje og gass i et langsigig perspektiv’.

FN’s Klimapanel, IPCC, har utvetydigt sagt, at det vil gøre det umuligt at nå verdens klimamål, hvis der opføres mere fossil infrastruktur. Alligevel er Norge i fuld gang med at give tilladelser til nye boringer. Det er en hårrejsende og ærlig talt luddoven tilgang til klimakrisen.» Information 11. april

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Anders Bærheim | 14.04.2025

    Dagbladet Information er sannsynligvis Skandinavias beste avis på klimaspørsmål.

  2. Ola Dimmen | 15.04.2025

    Desverre har Information rett. Dette visest jo også i norske budsjett.
    Noreg har sett av om lag 8 miiliardar til kvotekjøp utanfor EU og 3 milliardar til EU-kvoter, altså 11 milliardar totalt. Vi kjøper allereie kvoter frå Usbekistan, og fleire andre autoritære, korrupte regimer står for tur. Benin, Marokko, m.fl. EU skal avvikle sitt kvotesystem, og då er det altså desse landa som skal gi Noreg klimapolitisk legitimitet til fortsatt oljesatsing?
    Enova har eit budsjett på 8 milliardar, men 2 milliardar skal gå til havvind i Barentshavet. Dette er jo grønvasking av olja, og då står ein igjen med 6 milliardar til andre Enova-tiltak.
    Samstundes skal vi investere 250 milliardar i olja, der staten tar 87% av investeringskostnadane.
    For kvar krone i investerer i fornybart, investerer Noreg ca. 30 kroner i olje.
    Noreg satsar ikkje fornybart, vi satsar på olje. Equinor sin energiproduksjon er 0,4 prosent fornybar, det seier jo sitt.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*