Det gjelder energi

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    søndag 2. feb 2025
  • AV:
    Redaksjonen
energi bilde 9
BKAs studiesirkel har engasjerte deltakere fra hele landet. Bilde med klipp fra webinar nr. 3, onsdag 29. januar.

Energi for framtida var tema på tredje webinar i BKAs studiesirkel i klimakunnskap. Hvor går veien bort fra olje og gass? Med rundt femti deltakere også denne gangen var engasjementet stort etter et innledende foredrag ved Hauk Are Fjeld. Han er en av forfatterne av boka som studiene bygger på: – «En klimabok du orker å lese«

Kursleder Yngvar Olsen oppsummerer:

Energi er et mangfoldig tema, og det skal godt gjøres å holde oversikten. Hauk satt på et hotell på Oppdal, men heldigvis fungerte forbindelsen fint. Et sentralt spørsmål er om Norge faktisk trenger mer elektrisk kraft. Vi vet at nesten halvparten av Norges energiforbruk i dag dekkes av fossil energi, og må regne med å erstatte en del av den med fornybar.

Hva er så alternativene? – Vannkraft kan gi noe ved forbedring av turbiner og utvidelse av eksisterende anlegg. Atomkraft er kostbar, og det går lang tid fra et anlegg besluttes til det står ferdig. Strøm fra solceller er den rimeligste energiformen, og kan selv i Norge bety en god del, f.eks. ved å utnytte tak på bygninger. Landbasert vindkraft gir ofte konflikt med natur, mens havvind er mindre konfliktfylt. Vindutbygginger må vurderes fra sak til sak, mente Hauk.

Det er et stort sprik mellom hva industrilobbyen LO/NHO og naturvernorganisasjonene mener om kraftbehovet framover. Førstnevnte mener at vi må fordoble vår strømproduksjon, mens Naturvernforbundet mener at vi heller bør bruke den strømmen vi allerede har smartere. Lokalpolitikere tenker mer på arbeidsplasser enn klima, noe som går fram av godkjenningen av Googles nye datalager i Grenland. Dette senteret vil alene bruke 5 % av Norges nåværende strømproduksjon.

Hauk kom så inn på oljemytene som er i omløp. Mange av disse bygger ikke på fakta, men er fabrikkerte av oljelobbyen for at folk skal tro at vi er helt avhengige av oljen. Det vises til at norsk gass til Europa er et miljøtiltak forgi gassen erstatter kull. Dette kan være riktig i noen tilfeller, og gass gir mindre klimagassutslipp enn kull. Men saken er at fossile brennstoffer skal helt fases ut om noen år, og da bli gass feil medisin. Europa er på full fart inn i fornybar energi.

To av tre nordmenn mener at fortsatt oljeutvinning er viktig for å bevare velferden i Norge. Dette er også en myte som mangler grunnlag. Det vil bety lite for velferden i Norge om vi slutter å investere i olje og gass. Vårt pensjonfond utland gir oss inntekter fra aksjer i globale selskaper, og dette vil vedvare i overskuelig framtid. Derfor vil vår velferd og Norges bruttonasjonalprodukt bli lite påvirket om vi går ut av oljealderen nå.

Flere god spørsmål om energi ble stilt etter foredraget, og Hauk rakk å svare på noen av dem. Gruppearbeidet tok bl.a. opp om hvordan man bør møte en diskusjon med klimaskeptikere. Konsensus her var at man bør lytte til deres argumenter, og deretter gå sammen med dem for å sjekke om påstandene er myter eller fakta. Sosiale media fungerer ofte som ekkokammer der man får bekreftet sine egne fordommer.

Tida gikk fort, og vi sa farvel etter 1,5 time med energistoff. Forhåpentligvis fikk mange nye tanker om hvordan vi bør tilnærme oss en løsning på energispørsmålet.

Kveldens foredragsholder Hauk Are Fjeld satt på et hotellrom i Oppdal. Han er statsviter fra UiO, med fordypning innen klimaholdninger blant ungdom, og en av forfatterne til «En klimabok du orker å lese». 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*