Det kan skrives avhandlinger om alt som (ikke) skjer i norsk miljø- og klimapolitikk. Det overlater Øyvind Wistrøm til andre. Som nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon har han tro på direkte handling og protest. Akkurat nå jobber han med oljeprotestplaner i Sandefjord 14. januar der oljefiffen samles til sitt årlige oljegilde.
For mer informasjon om protest-arrangementet i Sandefjord, se her: fakkeltog mot oljefest!
Åpen protest mot lukka møte
Det olje- og energipolitiske seminaret i Sandefjord har i over 40 år vært den viktigste møteplassen mellom norsk olje- og gassindustri og det politiske miljøet. Det arrangeres av lobbyorganisasjonen Norsk petroleumsforening, og invitasjonslista inkluderer utvalgte representanter for storting og regjering, embetsverket, industriledere og nøkkelpersoner i bransjen. – Dette er selveste julaften for den norske oljebransjen, sier Øyvind Wistrøm. – Det er her oljeministeren kommer med sine harde pakker og gir tillatelser til leting i de modne og mest attraktive olje- og gassområdene. I år er det 62 nye lisenser, det største antallet noen gang, i et land som demonstrerer for all verden at vi har tenkt å fortsette med oljeutvinningen til siste dråpe, i strid med Parisavtalen.
– Det er nesten litt rart, men i fjor var faktisk første gangen Sandefjord-møtet ble møtt med åpne protester. Det var Extinction Rebellion som sto bak, og i år får de følge av oss i BKA pluss Natur og Ungdom. Blant annet blir det fakkeltog under festmiddagen, som vi dermed håper skal bli litt mindre festlig!
Handlingsorientert BKA
Øyvind Wistrøm har i over 30 år undervist i miljø- og naturfag samt internasjonal politikk ved lærerutdanninga på UiS. Erfaringer og faglig kontaktnett derifra har han tatt med seg inn i naturkursene for eldre som BKA i Vestfold arrangerer året rundt på Nestor kurssted i Melsomvik. For tida er han dessuten med i BKAs organisasjonsutvalg, og opptatt av hvordan vi skal utvikle organisasjonen videre. – Stikkordet er handling, aksjon om du vil. Det er vel og bra med rapporter og gode høringsuttalelser, osv, og det skal vi selvfølgelig fortsette med. Men vi er nødt til å bli enda mer synlige enn vi er i dag. Samarbeid med NU, og Miljøagentene, må ha prioritet. Vi er en solidaritetsorganisasjon, og det står i formålsparagrafen vår at vi setter barn og unge først. Og dette må demonstreres gjennom konkret handling!
– I 2025 skal BKA ansette ny generalsekretær, som vil overta når nåværende går av med pensjon. Utvalget til Øyvind jobber også med dette, og han sier han ser det som en mulighet til å tenke gjennom hele organisasjonsstrukturen, og sentralleddets oppgaver. – I Besteforeldrenes klimaaksjon må vi være smarte og bevegelige. Ledelse og sekretariat må ha fokus på å dra med seg organisasjonen i gode, og gjerne landsomfattende kampanjer. Dette har vi fått til flere ganger, vi må bare bli enda flinkere med det. Flere røde aksjonsluer oftere – det er bedre enn all verdens gode strategi- og handlingsplaner, som vi trolig bruker for mye tid og krefter på i dag.
Opp av bølgedalen
Vi er for tida nede i en bølgedal for klima- og miljøinteresse. – Ja, det går litt opp og ned, og det er selvfølgelig trist at så mange unge ser ut til å flokke seg om politiske partier som ikke prioriterer klima- og miljøarbeid, til tross for at det er jo deres framtid det gjelder. Men jeg tror ikke det vil fortsette slik. Dessuten tror jeg vi eldre kan ha en ekstra viktig rolle i denne situasjonen – ved at vi ikke blir sittende hjemme og glo på fjernsynet, slik det er venta av oss, men går ut og fyller gatene i protest, slik det ikke forventes av folk i vår generasjon. Det blir omtrent som når folk godt oppi åra gjør det bra i en eller annen idrett, det vekker oppsikt blant de som ‘gruer seg for å bli gamle’ og gir dem optimisme og tro på framtida.
– Selvfølgelig skal vi ikke overdrive vår egen betydning. Men heller ikke glemme at eldre og besteforeldre har en egen troverdighet. Djupest sett er vi ei gruppe der vekten ligger på moral og etikk. Når noen titalls gamliser i full mundur med luer, bannere og kamprop tropper opp, da betyr det noe og det gjør inntrykk. Denne utadvendte rolla må vi dyrke og utvikle så godt vi bare kan. Det er den vi skal vise fram i Sandefjord om ti dager. Så det er bare å hive seg rundt å bli med, alle som kan. Jo flere vi blir, desto bedre!
Takk, Øyvind!
Veldig bra initiativ! Norsk oljepolitikk motarbeidar ein ansvarlig klimapolitikk, og når «oljeklubben» samlast i Sandfjord, trur eg det i stor grad handlar om å sikre at oljenæringa får halde på som før.
Det betyr mellom anna at
• Noreg skal ta opp alle fossile ressursar og utvide oljeleitinga i Arktis.
• Dei veldig gunstige skatteordningane for oljeselskapa skal halda fram. Petroleumsskatteregimet umogleg å forstå etter omlegginga i 2022, og vi står att med ei ordning som får leva i fred under den politiske radaren.
• Det skal framleis skje enorme overføringar frå staten til oljeselskapa. ifølgje professor Knut Bergo ved BI får oljeselskap mellom 100 og 200 milliardar kroner i direkte overføringar frå staten kvart år. Dette skjer fordi oljeselskap ikkje betaler tilbake heile den statlege støtten til selskapa sine enorme investeringar bl.a. til meir oljeleiting.
• Equinor skal vere frikopla frå politisk styring og få gjere akkurat som dei vil både på norsk sokkel og i utlandet.
• All prat om klimamål skal berre gjelda norske klimamål. Noreg skal ikkje ha noko ansvar for å redusera den fossile energibruken i verda, det er berre forbrukarane av fossil energi som har.
• Noreg satsar i realiteten på at internasjonal klimapolitikk og fornybar omstilling blir mislykka. Vi arbeider for at verda skal bruka fossil energi heilt fram mot 2100. Skjer dette, har vi tapt. Då går verda inn i ein katastrofal og øydeleggjande global oppvarming. Norsk oljepolitikk er i direkte strid med grunnverdiar i det norske samfunnet: Ansvarleg politisk styring, samfunnsbygging og omsorg for kommande generasjonar.