Er du ute etter en alternativ julegave? Da kan en fin mulighet være CD-en med Birgitte Grimstad «Vi må bli gode mot menneskenes jord», utgitt i samarbeid med Besteforeldrenes klimaaksjon: 30 sanger og viser for alle aldre, en perfekt gave, – til deg selv, til dine venner, til arbeidet for å ta vare på vårt miljø, og vår egen menneskelighet.
Kjøp «Vi må bli gode mot menneskenes jord», med teksthefte, her: BKA materiell
Musikk og politikk
Ideen om denne plata dukket opp på landsmøtet til Besteforeldrenes klimaaksjon på Sørmarka 2011. Der framførte Birgitte Grimstad et lite program, og etterpå var det noen som sa – i begeistring: «Tenk om vi kunne få disse visene på CD!» – For meg var dette veldig inspirerende, forteller Birgitte, jeg som aldri hadde trodd at jeg skulle gå i platestudio igjen! Men det er jo det med sirkushesten og lukten av sagmugg, vet du! Det var dessuten en sjanse til å få samla en del av de tekstene som har betydd enormt mye for meg selv opp gjennom alle årene som artist.
– Men det er ikke nytt for deg å bruke sang og musikk i en politisk sammenheng?
– Du vet, ofte kan en vise eller et dikt på en mye bedre måte uttrykke det man har på hjertet. Tilbake på 1970-tallet ble vi visesangere ofte spurt om å stille opp for en sak – noe vi gjorde med glede. Jeg var ikke minst engasjert i de nordiske kvinners fredsmarsjer. Husker ennå mitt raseri over NATO som ville fornye og «forbedre» atomvåpnene langs grensen til Øst-Tyskland. Da gikk jeg opp og ned av gulvet og raste – lenge! Og det gjør jeg fortsatt, selv om jeg er blitt 88, når jeg ser den meningsløse opprustning som igjen foregår, og hvordan unge mennesker skal vennes til tanken på at nye kriger nærmest er uunngåelige.
– For meg er fred og miljø to sider av samme sak. Vi må bli gode mot menneskenes jord, – da må vi slutte både med oljeproduksjon og våpenproduksjon!
Solidaritet og fellesskap
CD-en ble laget ikke så lenge etter 22. juli 2011 og den forferdelige Utøya-terroren. Da ble Nordahl Griegs «Til ungdommen» et nasjonal felleseie for en stund. Den gamle kommunist holdt til og med på å havne i salmeboka, og tittelen på plata er henta fra ham.
– Men for deg, Birgitte, har denne sangen lenge vært viktig?
– Ja, med musikk av den danske komponist Otto Mortensen har den vært folkeeie og skolepensum i Danmark i mange år. Jeg hørte den første gang da Kim Larsen sang den inn på 1980-tallet. Nesten hver linje er som en parole: «finnes her nød og sult, skyldes det svik …» – Det er det samme budskapet du finner i en annen vise jeg ofte har sunget, og som også er med på CD-en – Bebbe Wolgers og Olle Adolphssons «Mitt eget land».
Takknemlighet og glede
– En annen sang som har betydd mye for meg er «Jag vill tacka livet» av Violeta Parra fra Chile. Da jeg fylte 50, inviterte datteren min meg med på kaffeplukking i Nicaragua. Fantastisk midt i nyttårshelgen å gå og plukke røde kaffebønner, som å plukke villbringebær i august her hjemme. Da hørte vi barna ute i gata synge: «Gracias a la vida» – de hadde ingenting, men takket livet likevel.
– Men du er ikke bare et alvorsmenneske, er du?
– Nei langt ifra! Det er jo en dobbelt CD – en for voksne og en for barn med alle de gode gamle sangene fra barnetimene den gang: «Tusen plommer», «Mosters mage» osv. Med er også lune tekster om alle de små, men utrolig viktige sider ved livet: Om Lille Hansemann som sitter så stille så stille fordi han har en sommerfugl på håret og en snegle på tommelfingerneglen! Eller Lill Lindfors som drømmer om å kjøpe en kirke, en luftmadrass og en kasse vin, og så hyre en organist slik at hun kan ligge på gulvet i sin egen kirke og høre på skjønn musikk!
– For slik kan livet også være, avslutter Birgitte Grimstad. Og at CD-en, som lenge har vært utsolgt, i år ble utgitt og gjort tilgengelig igjen, er bare «herlig, herlig!» Som artist og aktivist gjennom et langt liv vet hun at sang og musikk gir energi og tro på at det nytter. Dét trengs nå, mener hun!