Planer om en ny bydel i vannkanten, Skien Brygge, har skapt strid, og BKA Grenland har engasjert seg sterkt mot det de mener er lite gjennomtenkt med tanke på fare for klimaskader og flom. Miljøkrav er blitt noe skjerpa, men utbygginga vil gå sin gang – fordi heller ikke overordna myndigheter tenker nok langsiktig eller forebyggende.
Av Roger Jensen
medlem BKA Grenland
BaneNOR eier det gamle jernbaneområdet ved Skiens havnebasseng. Dette ligger tett inntil det gamle Skien sentrum.
Skien kommune har de siste 20 årene jobbet for å styrke Skien sentrum. Dette for å styrke handel og næringsutvikling, hindre forfall, øke trivsel og besøk, samt øke bosettinga i og ved bykjernen. Kommunen vedtok en sentrumsplan i 2010.
I sentrumplanen blei området som inngår definert på nytt. Sentrum blei utvidet sydover. Så nå inngår både Klosterøya (tidl Union fabrikker) og Jernbanebrygga i Skien sentrum.
Samtidig planlegger BaneNOR Eiendom en stor utbygging på Jernbanebrygga. Prosjektet kalt Skien Brygge fikk vedtatt reguleringsplan i 2016.
Det er først seinere, de siste 3-4 årene, at motstanden i befolkningen er blitt stor mot de omfattende milliardinvesteringene på Skien Brygge. Både enkeltpolitikere, mange innbyggere og miljøorganisasjoner er engasjert.
Den store motstanden burde selvsagt kommet før reguleringsplanen blei vedtatt 2016. Men – dette er dessverre en relativt vanlig situasjon i demokratiet. Utbyggere og myndigheter jobber raskest mulig, slik at fremdriften går ut over informasjon til befolkningen og reduserer mulighetene for medvirkning.
I denne saken et det tydelig at medvirkning har vært mangelfull. For når folk flest endelig oppdager hvilke store inngrep Skien Brygge gjør med det historiske bybildet, så ser vi også at engasjementet blir stort.
Det er spesielt to prinsipielt viktige forhold som bryter med felleskapets interesser.
- Det ene er å bygge langt ut i Skienselva. BaneNOR Eiendom har planer som er langt større enn det eiendommen deres tilsier. Planen er å bygge inntil ca 35 m ut i Skiens havnebasseng.
- Det andre er at store deler av vannfronten privatiseres. Kontakten med vann markedsføres av Skien Brygge som en attraksjon – forbeholdt leiligheter som skal få flott utsikt.
Det førstnevnte forholdet (bygge i vann) har svært mange motargumenter. Negativ endring av bybildet (Skien havneby i1000 år), hinder for båttrafikk, risiko for flomskader, forurensning, svakere beredskap mm. Se mer utførlig om dette i brev til BaneNOR 04.04.24
Besteforeldrenes klimaaksjon i Grenland har spesielt hatt fokus på risikoen for flom, forebygging av klimaskader og forurensning.
Høsten 2023, etter at Statsforvalteren i Vestfold og Telemark Skien Brygge Utvikling tillatelse til byggestart i vannet, fikk vi i BKA med flere andre organisasjoner i en formell klage på vedtaket: Naturvernforbundet Grenland og Telemark, Forum for natur og friluftsliv Telemark og Grenland sportsfiskere. Denne klagen førte til over et års utsettelse av igangstart av omfattende pæling og spunting i elva.
Miljødirektoratet har nå (november 2024) avvist klagen. Vi er derfor i tvil på hva som nå skjer videre. Skien Brygge utvikling har i avisene sagt at de starter bygging andre kvartal 2025.
I et innlegg vi har sendt aviser, organisasjoner og myndigheter er det særlig ett forhold som vi nå synes det er vesentlig å fokusere på: at det er staten sjøl som er utbygger. I strid med tydelig og viktig statlig politikk. Dette er kritikkverdig. Og håpet nå er at staten ikke kan leve med slike omstridte og konfliktfylte planer. Se: Når staten bygger boliger i vann