Hører fortida til

mot arctic centre
31. oktober: Besteforeldrene i Tromsø protesterer foran rådhuset mot Arctic Centre-planen. Siden har konflikten tilspissa seg.

Miljø-motstanderne mot Arctic Center-prosjektet i Tromsø har nå fått advokathjelp. Det ble nødvendig slik konflikten med kommunen har utvikla seg, med komplisert juss og klager til statsforvalter og departement. Besteforeldrenes klimaaksjon mener saken bunner i en politisk prioritering og tenkemåte som tida har løpt fra.

Av Synnøve des Bouvrie,
styremedlem i BKA Troms

Tidligere i høst aksjonerte Besteforeldreaksjonen mot kommunes plan om å gi Arctic Center adgang til å bygge et alpinanlegg i friluftsområdet kalt Finnheia. Det er et av de største naturinngrep noen gang i Tromsø kommune. Rammetillatelsen som ble gitt 23. februar i år bygger i stor grad på eldre planer fra 1980-tallet, før vi fikk de nye kravene til vern av naturmangfold. Det som gjør saken ekstra spesiell, er at ordføreren i Tromsø er en sentral investor i prosjektet.

Grunneier, som tidligere hadde fått et stort areal ekspropriert, leverte en utførlig klage på rammetillatelsen der hun viste til en lang rekke saksbehandlingsfeil. Det dreier seg bl.a. om manglende utredning av konsekvensene for naturen, slik også Statsforvalteren i Troms og Finnmark har pekt på.

På bakgrunn av de mange protestene sendte kommuneadministrasjonen prosjektet tilbake til ny behandling i byutviklingsutvalget. Her ble klagene avvist, slik at Arctic Center-prosjektet kunne sendes til Statsforvalteren for endelig godkjenning, inkludert en lang rekke dispensasjoner.

Det var etter dette at både grunneieren og miljøorganisasjonene så seg nødt til å søke advokathjelp. På initiativ fra en aksjonsgruppe ble det organisert en «spleis», som på kort tid samla inn et sekssifret beløp. 13. desember gikk vår felles «Begjæring om omgjøring av rammeavtalen av 23.02.2024» til Kommunaldepartementet. BKAs landsstyre har gitt støtte til denne begjæringen. Samtidig sendte advokaten et skriv til Statsforvalteren der manglene i kommunens saksbehandling ble påpekt. De viktigste er:

  • manglende konsekvensutredninger
  • manglende vurdering etter naturmangfoldsloven
  • kommunen forsøker å reparere manglende utredninger i planprosessene i byggesaksprosessen, noe som blir helt feil Det er særdeles gode grunner til at utredninger skal gjøres i planprosessen for å justere og finne avbøtende tiltak – eller ikke anbefale tiltaket gjennomført pga for store negative konsekvenser,

Dagen etter at brevene var sendt, samlet aktivister fra miljøpartier og flere ulike miljøorganisasjoner seg til en markering i Tromsø sentrum. Natur og Ungdom reiste en lavvo ved julegrana, og i Besteforeldrenes klimaaksjon stilte vi opp med røde hatter og banner som sier klart ifra: «INGEN dispensasjoner til rasering av sårbar natur!». – Det ble en inspirerende samling der vi trosset kulde og mørketid, men med fornyet håp om å vinne frem i en sak som tida åpenbart har løpt fra.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*