Fossillobbyen har inntatt Baku. Over 1700 lobbyister fra kull-, olje- og gassindustrien deltar på COP29, ifølge en ny rapport fra Global Witness. Til sammenligning har de ti mest utsatte og sårbare landene 1000 deltakere til sammen. Flere vil nå ha COP-reformer for å hindre at fossilindustriens interesser gjør seg så sterkt gjeldende.
Lobbyistene deltar gjennom handelsdelegasjoner som observatører, men mange er også medlem i de nasjonale delegasjonene og deltar direkte i forhandlingene. Over hundre toppledere fra fossilindustrien har fått spesielle gjestepass og VIP-behandling fra det aserbajdsjanske presidentskapet, melder The Guardian.
Det er påfallende at nesten 500 lobbyister er her bare for å promotere CCS (karbonfangst og -lagring). Olje- og gassindustrien har lenge ivret for dette, som hvis det aksepteres som klimaløsning gir selskapene mulighet til å fortsette produksjonen som før. Men lite tyder på at CCS kan holde hva det lover. Ifølge DeSmog var den totale operasjonelle kapasiteten til CCS-prosjekter i november 2022 globalt 42,5 millioner tonn CO2. Det er omtrent 0,1 % av de 36,6 gigatonnene verden slapp ut dette året.
Mange opplever at klimatoppmøtene blir misbrukt. Begge de to siste har blitt holdt i såkalte «petrostater», og både i Dubai i fjor og i Baku i år er COP-presidentskapene blitt beskyldt for å bruke toppmøtet til å promotere olje og gasskontrakter.
Vi vet at for å begrense oppvarmingen til 1,5 grader må brenning av olje og gass halveres innen 2030. Men IEA rapporterer at de største selskapene tvert imot planlegger å øke produksjonen. Og siden klimatoppmøtene er den eneste mekanismen verden har til få til en styrt utfasing av olje- og gassproduksjon, fylles møtene opp med ressurssterke lobbyister som forsøker å hindre nettopp dette.
Dette er bakgrunnen for at en gruppe topp klimaeksperter, forskere og tidligere FN-sjefer i et åpent brev fredag argumenterer for at land som planlegger å øke olje og gassproduksjon, ikke bør få anledning til å være vertskap for klimatoppmøter. Blant underskriverne finner vi professor Johan Rockström fra klimainstituttet i Potsdam, tidligere FN-generalsekretær Ban Ki-moon, tidligere president i Irland Mary Robinson, tidligere sjef for FNs klimakonvensjon Christiana Figueres, og tidligere EU-kommisjonær Connie Hedegaard.
Vi kan ikke lenger utelukke muligheten for at vi passerer en oppvarming på 2,9 grader i dette århundret, skriver denne tunge gruppen. Derfor må COP-møtene reformeres. Utfasing av kull, olje og gass er nøkkelen til suksess. Kampen mellom fossilindustrien og de som ønsker en rask overgang til fornybar energi vil måtte prege alle klimatoppmøter nå. Så langt er det vanskelig å se at møtet i Baku vil representere et nødvendig skritt i riktig retning.
Ja Svein, det er interessant å lesedine kommentarer og rapporteringer fra Baku.
Det virker som COP møtene går i feil retning – både mht hvor de arrangeres og hvem som får være til stede.
Fossilstater og deres representanter har vanvittig stor makt som gjør at de får prege innholdet på det som skal føre oss vekk fra nettopp olje- og gassavhengigheten og over i en fase som kan redusere den globale oppvarmingen og vise vei til en levelig klode.
Her må det endringer til!
Pingback: For lite for seint - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk