Mot en ny økonomi?

skogsvei

Lenge har økonomer og politikere trodd at markedsmekanismer skal kunne løse våre klima- og miljøproblemer og sørge for en bærekraftig fordeling. Men tilliten til systemet svikter, av gode grunner, og stadig flere etterlyser et nytt økonomisk system, bygd på samarbeid. Det har Arne Øgaard gitt ut bok om, og skriver her en kronikk om.

Arne Øgaard har arbeidet i Moss Videregående Steinerskole, og har i 25 år vært redaktør av Cultura banks tidsskrift Pengevirke. I 1973 var han var med å starte studentlaget av FIVH på Blindern. Nå medlem BKA. Har skrevet ni bøker.

Dagens økonomi truer klima!

Skoler i Innlandet skal legges ned. Vedtaket ble møtt med store demonstrasjoner. Politikere fra MDG, Ap og Høyre roste de unges engasjement og gode demonstrasjonskultur, men uttalte klart at det ikke ville innvirke på avgjørelsen.

Vi som demonstrerer, argumenter eller på andre måter kjemper for å bevare naturen og begrense global oppvarming, opplever ofte noe av det samme. Vi blir rost for vårt engasjement. Kanskje ikke like klart avvist, men heller møtt med uforpliktende løfter og luftige visjoner. Og konsekvensen er den samme: Vår protest får ingen konsekvenser. I det politiske spillet trumfer økonomi alle andre argumenter.

Politikernes økonomiske tanker er kortsiktige. De skal ha et budsjett til å gå opp, og har sjelden et perspektiv som strekker seg lenger enn til neste valg. De makter ikke å ta inn over seg de langsiktige konsekvensene av å nedlegge skoler i bygdesentra – eller å overse konsekvensene av naturødeleggelse og global oppvarming. De klarer heller ikke å se for seg andre former for økonomi enn dagens markedsøkonomi, hvor markedet i seg selv skal kunne løse de fleste problemer. Men et system som er basert på evig forbruksvekst, er ikke forenelig med å leve på en begrenset klode.

Dessverre så finnes det ingen enkle oppskrifter på hvordan vi kan skape en mer rettferdig og bærekraftig økonomi. Noen drømmer fortsatt om at en revolusjon skal kunne ordne det hele. Andre krever at vi underordner oss en god, men eneveldig verdensdiktator. Begge løsninger er like urealistiske. Den eneste muligheten er at vi alle engasjerer oss i å skape en ny økonomi og dermed et helt nytt samfunn.

I 2020 var jeg  med å skrive Opprop for systemendring. Det ble undertegnet av 75 innflytelsesrike personer, trykket i flere større aviser og debattert på Dagsnytt 18. Så ble det stille. Delvis på grunn av at covid-epidemien  stoppet all møtevirksomhet. Oppropet var en invitasjon til  åpne diskusjoner om hvordan vi kan gjøre nødvendige endringer i den økonomiske praksisen. Slike samtaler forutsetter at vi har en viss kjennskap til dagens system og grunnlaget for forandringer. Vi trenger ikke master- eller doktorgrad for å forstå det. Vi trenger ikke å kjenne alle økonomiske teorier. Det kan være like viktige å se på dagens økonomiske praksis med et fordomsfritt blikk. Teoretisk kunnskap har selvsagt verdi, men den kan låse oss fast til foreldete forestillinger. Etter min erfaring kan akademiske debatter ofte til å bevege seg inn  ufruktbare abstraksjoner.

Økonomi dreier seg om samspillet mellom oss mennesker, og  mellom mennesker og natur. Det er områder hvor vi alle kan observere og reflektere. At dette virkelig skjer, er en forutsetningen både for å løse de påtrengende miljøproblemene, men også for å skape en mer rettferdig og fredfull verden. Mitt siste bidrag i prosessen er boken Ny økonomi for en truet verden. Her prøver jeg gjennom enkle bilder å fremstille dagens økonomiske tilstand og drøfter grunnlaget for å kunne gjennomføre nødvendige endringer. Boken er skrevet for å bevisstgjøre og for å  gi impulser til nødvendige samtaler. Dette er ikke noe vi kan overlate kun til politikerne.

Hva er et menneske mer enn en passiv konsument? Hva er meningen med å arbeide ut over det å kunne sikre seg en lønn? Har bedrifter noen betydning ut over det å gi investorene størst mulig utbytte? Hvis penger er makt, innebærer de dermed også et ansvar? En grundig drøfting av disse spørsmålene er hovedmålet med boken.

(Arne Øgaards bok er utgitt av Solum Bokvennen, se: Ny økonomi for en truet verden)

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*