Ta naturen tilbake

ta naturen tilbake

Organisasjoner fra hele Norden legger press på sine regjeringer før FNs kommende naturtoppmøte i Colombia i slutten av oktober. Situasjonen er alarmerende. Vi mennesker har tatt i bruk og forandret 75 prosent av klodens overflate. Organisasjonene har levert en rekke konkrete forslag til hva som må gjøres for å snu denne utviklinga.

Flere tiltak og forbud

Dette er noe av det vi forventer av de nordiske regjeringene:

  • Forbud mot ødeleggende former for fiske.
  • Midlertidig stans i all hogst av gammelskog.
  • Forbud mot vindkraftanlegg i verneområder.
  • Strengere regulering av jakt.
  • Gjeninnføring av store rovdyr i naturen.
  • Midlertidig stans i alle planer om gruvedrift på havbunnen.
  • Forbud og utfasing av kjemiske stoffer som brukes i jordbruket og av sjømatnæringen.

– Mange av disse tiltakene burde allerede vært gjennomført, så det haster med å komme i gang, sier BKAs generalsekretær Andrew Kroglund

Stanse naturtapet

Forum for utvikling og miljø har koordinert arbeidet som har ledet fram til en rapport der 34 ulike organisasjoner fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Færøyene, Island og Grønland har bidratt.

– De nordiske landene har alle forutsetninger for å kunne omstille sin naturforvaltning i tråd med de internasjonale forpliktelsene, og bidra til å stanse det store naturtapet vi opplever, sier Kroglund. – Hvis våre politikere vil, står frivilligheten klar til å gjøre sin del av jobben, og hjelpe til med å få forståelse for at det er nødvendig med sterkere styring og en mer bindende arealforvaltningspolitikk.

Se rapporten: https://pub.norden.org/temanord2024-539/ 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*