Nasjonal aksjonsdag

oljepenger til framskritt

Pass på! – Torsdag denne uka, på FN-dagen 24.10, vil medlemmer av Besteforeldrenes klimaaksjon over hele landet være ute å demonstrere for økt klimabistand til fattige land. Det dreier seg om internasjonal solidaritet. BKA tror at rike nordmenn selv vil ha godt av å dele mer av vår oljerikdom – med dem som trenger det mest.

Det blir stand og markeringer i Askim, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Molde, Trondheim, Tromsø, Tønsberg, Skien, Ålesund. – Til Oslo kommer folk fra BKAs lokallag i Moss, Drammen, Hamar og Eidsvoll/Hurdal, og det legges opp til en solidaritetsmarsj fra Oslo S til Eidsvolls plass og Stortinget, der også Changemaker og Redd Barna er med og holder appeller. Alle detaljer finner du her: nasjonal aksjonsdag

Godt begrunnet krav

Besteforeldrenes klimaaksjon foreslår at Norge skal bruke minst 0,25 % av oljefondet til klimabistand og finansiering av prosjekter for fornybar energi i fattige land. Det er ikke noe vi har funnet på selv, det er et krav som har støtte fra organisasjoner som Kirkens Nødhjelp, Changemaker, Redd Barna, Civita og flere andre. I kroner og øre vil det tilsvare rundt 50 milliarder kroner i året. Det er en fire-fem-dobling av dagens statlige innsats, og godt innenfor det Norge har råd til. Bare i første halvår 2024 økte oljefondet mer nær 2000 milliarder!

Denne opphopingen av pengerikdom på norske hender skjer samtidig med at klimaskadene øker over hele verden: varmebølger, tørke, flom og ekstremvær. Slik BKA ser det, er det et moralsk imperativ for Norge å gå foran som et godt eksempel for andre rike land. Hvordan pengene kan brukes på en effektiv måte, kan du lese mer om her: fakta om klimafinansiering

Global rettferdighet

I hovedrapporten fra FNs klimapanel 2022 står det at Afrika er et av områdene som bidrar minst til utslipp av klimagasser. Likevel er kontinentet utsatt for store klimaskader med tap av biologisk mangfold, vannmangel, problemer med matproduksjonen og redusert økonomisk vekst.

Det renommerte University of Notre Dame i Indiana, USA, lager en indeks over alle land i verden og viser hvor utsatte de er for konsekvenser av global oppvarming. Her kommer Norge på topp, som det minst sårbare, fulgt av Finland og Sveits. I nedre ende av rangeringen finner vi de fleste land i Afrika, noen øystater og land som Bangladesh og Afghanistan. Det er lavinntektsland som også har lav beredskapsevne overfor klimaproblemene.

Dette er fakta som styrker kravene fra Besteforeldrenes klimaaksjon. Vi mener det er på tide å tenke nytt om hvordan oljefondet best mulig kan være til nytte for framtidige generasjoner, slik hensikten med fondet er.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*