USA: klimabekymra unge

US 3
Herjingene til orkanene Helene og Milton har påvirket klimaopinionen i USA. Bilde fra Pixabay

Klima ser ikke ut til å spille noen rolle i det amerikanske valget. Republikanerne fornekter stort sett problemene, Demokratene er redde for å skyve fra seg velgere. Derfor er det både overaskende og gledelig når en ny måling viser at unge mennesker (16–25 år) har et annet syn. 57,9 % er svært eller ekstremt urolige for klimaendringene.

Viktig for unge velgere
Av Hans Martin Seip

Studien er publisert i Lancet Planetary Health 17 oktober. Den er også omtalt i The Guardian: Overwhelming majority of young Americans worry about climate crisis. Det ble spurt om klimarelaterte tanker og følelser, blant annet om hvordan det påvirket deres mentale helse, om hvem de mente hadde ansvaret for klimaproblemene og om regjeringens klimapolitikk. Andre spørsmål var om hva de selv ville gjøre.

Respondentene skulle angi bekymring på fem nivåer: ikke i det hele tatt / litt / moderat / svært / ekstremt. Nesten 16 000 svarte på undersøkelsen.

De fleste svarte at de var i det minste moderat bekymret for klimaendringer. Dette gjaldt både demokrater (hele 92 %), og i litt mindre grad republikanere (73 %). Hele 72,8 % svarte at det var sannsynlig at de ville stemme på politiske kandidater som støttet kraftige tiltak for å redusere klimaendringene. Mer enn totredeler svarte at det var sannsynlig at de ville støtte tiltak som førte til at deres familie reduserte sitt bidrag til klimaendringer. Bare 8,7 % oppga at de ikke hadde noen planer om å gjøre noe selv for å påvirke klimaendringene.

Det er selvsagt litt paradoksalt å kalle det gledelig at så mange er bekymret for klimaendringene, og en stor del (38,3 %) sier dette påvirker dagliglivet negativt. På den annen side, skal noe ble gjort, må folk ta problemene på alvor. Undersøkelsen ble utført kort tid etter orkanene Helene og Milton.

Figuren under viser resultater for delstatene. De er rangert etter andelen som i det minste er moderat bekymret. Selv i typisk republikanske stater som Texas og Florida, er bekymringen stor.

Undersøkelsen viste at bekymringen for klimaendringer økte med antall alvorlige klimaendringer respondentene rapporterte om. Dette er vist på figuren nedenfor. Stigningen er omtrent den samme for de som oppga at de er demokrater, uavhengige og republikanere, men graden av bekymring avtar i denne rekkefølgen. Y-aksen på figuren er grad av bekymring på en skala fra 1 (ikke i det hele tatt) til 5 (ekstremt). Tidligere har jeg hatt inntrykk av at virkninger av ekstreme hendelser er relativt kortvarige, men kommer de ofte nok, blir det kanskje nokså varig. La oss håpe mange unge stemmer ved valget 5 november.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Jarle Sylta | 22.10.2024

    Får håpa at mange unge røystar på presidentkandidaten Jill Stein frå Det grøne partiet.Det kan bety at amerikansk politikk framover vert meir retta mot miljø og klima,sosial rettferd og fredsskapande arbeid.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*