Folk for bærekraft

people
Fra Pixabay

Har du hørt om «folkepanelet» som er oppnevnt for å gi råd til politikerne om å legge til rette for et lavere og mer bærekraftig forbruk? – Det har kanskje gått litt under radaren for flere av oss. Men heldigvis er det fortsatt mulig å bidra ved å komme med innspill til det som skal ende opp som en egen stortingsmelding om bærekraftarbeid.

Folkepanel-metoden

Dette er første gang et slikt folkepanel blir prøvd ut i Norge. 5. september mottok 40 000 tilfeldig uttrukne innbyggere en SMS med invitasjon til å delta. Av de som takket ja, ble 66 personer trukket ut. Utvalget skal speile befolkninga når det gjelder kjønn, alder, utdanningsnivå, hvor de bor og holdninger til bærekraftig forbruk. Panelet skal møtes fem ganger, sammen med fagpersoner, og drøfte anbefalinger og råd de skal gi regjeringa. Anbefalingene går til forvaltningsministeren i februar 2025 og blir presentert i stortingsmeldinga om FNs bærekraftsmål som skal være klar før sommeren. 

Alle kan gi innspill

De av oss som ikke er kommet med i folkepanelet, inviteres til å gi innspill til deltakerne. Fristen er 2. januar 2025, og organisasjoner kan også bidra: Innspill til Nasjonalt folkepanel. Vi kan også delta som observatører under folkepanelsamlingene, se mer om dette her: Engasjer deg

– Vi må bare komme på banen!

Karin Lovise Skjerdal er nestleder i BKA Bergen og omland. Hun oppfordrer medlemmene til å komme med innspill og følge med som observatører. Vi kan også gi innspill som lokallag. – Temaet er jo sentralt i BKAs målsetting, og mange av oss har viktige erfaringer og kunnskaper om en mer bærekraftig levemåte.
– Jeg tenker at det som mangler for å få gjennomført tiltak, er at man får med seg folk. Innbyggerne og grasrota må involveres når beslutninger skal tas, det er det som er demokrati i praksis. Bruk av folkepaneler kan være et av flere instrumenter for å oppnå mer lavterskel folkelig medvirkning, og dermed forhåpentligvis også mer tillit til de politiske beslutningsprosessene. Vi som besteforeldreaksjonister må bare griper sjansen, spre kunnskap om og prøver å influere på panelet så godt vi bare kan!

Besteforeldre i full sving med bærekraftarbeid i praksis: fra BKAs reparasjonsverksted i Bergen bibliotek. Øverst er Karin Lovise i gang med å lære Anna å lappe ei bukse.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Berit Skillingsaas Nygård | 15.10.2024

    Hei!
    Jeg håper at mange vil følge Bergen sitt eksempel og bidra inn til at bibliotekene kan gi tilbud om f.eks. reparasjon eller interessante foredrag. Derfor er min oppfordring – ta kontakt med ditt lokale bibliotek og invitér til samarbeid.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*