Følelser eller fakta?

hva med pensjonene

«Hvor viktig tror du det er for norsk velferd å lete etter nye olje- og gassforekomster?» I en måling fra Respons Analyse svarer 2 av 3 at det er svært viktig eller viktig. Bare 1 av 8 mener det er uviktig. Det har fått BKA-veteran Finn Bjørnar Lund til å spørre: – Hvorfor har de fleste ikke fått med seg at dette ikke henger i hop slik de tror?

Når folk flest forledes til å ta feil
Av Finn Bjørnar Lund, pensjonert psykolog

For en liten måned siden, 11. september, hadde Klimastiftelsen et interessant fagseminar der de stilte det samme spørsmålet som Respons Analayse har gjort: «Må vi lete etter mer olje og gass for å sikre den norske velferden?»

Forskjellen er at denne gangen var det forskere, Ådne Cappelen fra SSB og professor Knut Einar Rosendahl fra NMBU, som svarte – og la fram en grundig rapport om saken. Hovedkonklusjonen er:

«Videre olje- og gassleting – eller stans i videre olje- og gassleting – vil ha beskjeden innvirkning på statens evne til å finansiere offentlig velferd (…) Leting etter mer olje og gass kan forventes å gi rundt én prosent mer penger til velferd i Norge enn det vi ville hatt uten leting.»

I praksis betyr dette at det velferdsnivået vi kan få i 2049 med leting, er et nivå vi kan få i 2050 uten leting, påpekte Ådne Cappelen. Avkastninga fra Statens pensjonsfond utland (oljefondet) betyr langt mer enn de direkte inntektene fra olje- og gassvirksomheten.

Det er da vi må spørre: Hvordan kan det ha seg at en så stor feiloppfatning likevel har festet seg blant folk flest? Hvorfor tror det store flertall av nordmenn fullt og fast på en sammenheng som faktisk ikke finnes?

Den mest åpenbare årsaken er at sentrale politikere, særlig fra de største partiene, gjentar påstanden i debatter om fortsatt leting. Dernest at mediene videreformidler det som en nærmest opplagt sannhet. Nesten ingen bidrar eller forsøker å bidra til en kunnskapsbasert debatt  – som kan motvirke folks ubegrunnete frykt for at de vil lide et stort velferdstap.

Begeistringen over pengerikdommen kjenner derimot ingen grenser! Nye funn presenteres alltid som strålende nyheter, ukritisk. Oljeselskapene, Sokkeldirektoratet og Finansdepartementet lager optimistiske anslag over inntekter fra framtidige felt. Negative konsekvenser for klima og natur nevnes sjelden eller aldri..

Og når sterke økonomiske interesser og politisk lederskap spiller på følelser, slår det selvfølgelig sterkt. Klimaforskningen etterlater liten tvil om konsekvensene, og har sagt dette lenge. Men ikke engang den største forskningsinnsatsen som verden hittil har sett ser ut til å kunne rokke ved fossilindustriens makt over sinnene i Norge.

Hvor lenge skal dette fortsette? Er det noen hjelp i at velferdsforskerne kommer med sine motmeldinger? Ikke godt å vite, men det finnes jo heller ikke noe annet alternativ enn å fortsette å legge fram den beste kunnskap og håpe at den før eller siden fortrenger oljepropagandaen. All ære til Norsk Klimastiftelse som gjør en så god jobb med dette!

Se opptak fra seminaret (begynner på 27:30):

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Jarle Sylta | 06.10.2024

    Hva hadde svaret blitt om spørsmålet hadde vært formulert på en annen måte?
    For eksempel:
    Videre olje- og gassleting vil ha liten innvirkning på vår evne til å finansiere offentlig velferd.Vil du likevel at Norge skal fortsette med slik leting?

  2. Trond Otto Lie | 12.10.2024

    Realiteten er at det står grønn industri i kø for å igangsette prosjekter innen fornybar feltet, men det mangler fagfolk av alle kategorier-som skyldes at oljeindustrien har lagt beslag på disse.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*