Klimaløfte for Trondheim

BKA Trondheim humør
Besteforeldrene i Trondheim er en humørfylt gjeng. Nå vil de være med å støtte lokalpolitikernes nye og ambisiøse klimaløfter. Foto: Terese Samuelsen

Trondheim er, med Oslo og Stavanger, en av EUs 112 klimanøytrale og smarte byer. 4. april vedtok bystyret en plan de kaller «Klimaløftene»: Innen 2030 skal utslippene ned 80 % og byen skal bli klimanøytral, energismart og sirkulær. BKA er den første miljøorganisasjonen som underskriver en støtteerklæring til lokal klimaomstilling.

I et tiltaksmøte 28. august stod byrådet, næringslivet og representanter for sivilsamfunnet sammen på scenen for å presentere hvordan Trondheim skal nå sine klimaløfter, og hva dette kan komme til å bety for innbyggerne i byen. Sammen vil vi mobilisere til grønn omstilling innen fem satsingsområder: 

Energi: Vi skal fase ut fossil energi, øke lokal fornybar energiproduksjon og utnytte energiressursene smart og fleksibelt.
Transport: Vi skal effektivisere transportsektoren og gjøre den tilnærmet utslippsfri.
Bygg og anlegg: Vi skal utvikle bygg og anlegg for en klimarobust, utslippsfri og sirkulær fremtid.
Sirkulær økonomi og avfall: Vi skal utvikle en sirkulær by hvor vi tar vare på ressursene.
Livskraftig natur: Vi skal bevare og restaurere naturen og dens ressurser, gjøre den robust mot klimaendringer, og øke de samlede karbonlagrene.

Byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge poengterte at dette bare er mulig å få til gjennom godt lagarbeid. – Vi er avhengige av at både stat, region, kommune, lokale næringsaktører, kunnskapsmiljø, frivillighet og innbyggere – kort sagt alle – gjør sin del. Klimakontrakten er vårt verktøy for å lykkes med en rask og rettferdig omstilling. Den skal synliggjøre felles mål og utfordringer – hvem som er med, hva det vil koste og hvem som gjør hva.

Sammen med en rekke andre organisasjoner har Besteforeldrenes klimaaksjon i Trondheim undertegnet en egen støtteerklæring til Trondheims klimaomstilling. Dette ble også markert med en enkel høytidelighet på møtet 28. august. Både opinion og politikere må informeres og inspireres til å ta de rette klimavalgene!


På scenen med støtte-erklæringer til Trondheims klimaomstilling. Til venstre byråd for miljø, næring og samferdsel, Line Fjørstad. Nr. 3 fra venstre Hans Kristian Solbu fra BKA. Nr. 5 fra venstre byrådsleder Kristian Dahlberg Hauge. Ellers representanter for AtB, NTNU Vitenskapsmuseet, Næringsforeningen i Trondheimsområdet, Renergy, SINTEF, Statkraft Varme, Tensio, Trondheim Renholdsverk og Trondheim Tevh Port.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Linda Rundquist Parr | 02.09.2024

    Et godt grep for å ansvarliggjøre alle aktører for å kunne nå Trondheims ambisiøse mål. Så bra at BKA er representert. Da blir det lettere å kreve tiltak med erklæringen i hånda. Noe også for Oslo og Stavanger?

  2. Pingback: Klimaløfte for Trondheim – Extraavisen

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*