– Jeg er optimist!

borgarting 2
Slik ser en optimist ut. NU-leder Gytis Blazevicius gjør seg klar til å møte i lagmannsretten. Foto: Andrew Kroglund

– Jeg kan jo ikke annet. Hvis man ikke er optimist, har man jo gitt opp. Men det er slitsomt å sitte stille i så mange timer hver dag, innrømmer Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungdom. BKAs Andrew Kroglund møtte ham i en pause under de pågående rettsforhandlingene i Borgarting lagmannsrett i Oslo, og fikk slått av en prat.

Av Andrew Kroglund,
generalsekretær BKA

Den 4. september startet ankebehandlingen i klimasøksmålet. Borgarting lagmannsrett skal vurdere om utbyggingen av det som har blitt kjent som tre ulovlig godkjente oljefelt i Nordsjøen må stanses umiddelbart.

Bakgrunnen for det hele er at i 2023 saksøkte Greenpeace og Natur og Ungdom staten for å ha godkjent feltene Tyrving, Yggdrasil og Breidablikk i Nordsjøen, uten at globale klimavirkninger var utredet. I Oslo tingrett vant miljøorganisasjonene på alle punkter.

Tingretten innvilget også organisasjonenes ønske om å stanse videre utbygging til hele rettsprosessen er over. Likevel har staten godkjent tillatelser for å fortsette.

Gytis Blazevicius mener at organisasjonene i tingretten beviste at CO2-utslipp fra disse oljefeltene kan utløse uopprettelige endringer i klimasystemet. Til lagretten har de to organisasjonene kalt inn i alt syv vitner som skal forklare hvordan klima, natur og barns framtid vil bli påvirket.

Selv fikk jeg slått av en liten prat med en av dem, Taran Fæhn, forsker ved Statistisk Sentralbyrå. I tillegg fikk jeg hørt på innlegg fra Bård Harstad, professor ved Stanford GSB og Universitetet i Oslo og Michael Lazarus, Senior Scientist ved Stockholm Resilience Center sitt USA-kontor.

Klimasøksmålet er nå delt opp i ulike deler. Hoveddelen – spørsmålet om vedtaket som godkjenner feltene er lovlig, skal behandles av EFTA-domstolen i Luxembourg. Det som Borgarting lagmannsrett skal vurdere, er forbudene, altså om utbygging av feltene må stanses. Saken avsluttes nå på torsdag, og det kan ta opptil 6 uker før kjennelse foreligger.

«Optimist» var tittelen på en kjent og kjør sang av artisten Jan Teigen. Når både Teigen og Gytis Blazevicius omtaler seg som optimister, kan vel kanskje vi andre også gjøre det?


BKA-leder Linda Parr sier det er riktig og godt gjort at Natur og Ungdom og Greenpeace går til søksmål mot staten enda en gang – som oppfølging av dommen fra det første klimasøksmålet. Vi har hatt møte med NU og GP for å understreke at BKAs stiller seg bak. Mer informasjon og hvordan man kan støtte det nye søksmålet finner du hos Greenpeace.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Trond Otto Lie | 15.09.2024

    Mye positivt her. Men det mest positive er at unge krefter engasjerer seg, det gir håp.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*