Feil vei å gå

gruvedrift havbunn 2

Til tross for den sterke motstanden går regjeringa videre med planer for gruvedrift på havbunnen. De vil nå utlyse en første konsesjonsrunde. Men dette er feil vei å gå for havnasjonen Norge, mener BKA. I vår uttalelse ber vi om større respekt for kritikken som er kommet, både fra forskerhold, fra EU, og en rekke globale aktører.

Høringssvar fra BKA:

Regjeringen legger opp til utlysing av 386 blokker, som tilsvarer et areal på størrelse med hele Finnmark, Troms og Nordland til sammen. Konsesjonsrunden skal ende med at selskapene tildeles utvinningstillatelser våren 2025. Disse tillatelsene vil være gyldige i 10 år.

Besteforeldrenes klimaaksjon er bekymret for at gruvedrift på havbunnen potensielt kan bli norgeshistoriens største naturinngrep.  Og det uten at konsekvensene ennå er fullt ut forstått.

På under to år har regjeringen fått utredet et areal på størrelse med halvannen ganger Norges totale landareal. Men denne konsekvensutredning fikk hard medfart, og Miljødirektoratet uttalte at det verken finnes faglig eller juridisk grunnlag for å åpne. Havforskningsinstituttet uttalte at vi fortsatt mangler miljøkunnskap om 99% av området.

Likevel er nå første konsesjonsrunde i gang.

BKA er klar over behovet Norge og andre stater har for å ha nok strategiske mineraler til disposisjon for det grønne skiftet. Men gitt den faglige kritikken som har fremkommet, finner vi det vanskelig å tro på påstandene om at utvinning av havbunnsmineraler vil bidra positivt nok til å nå bærekraftsmålene og intensjonen bak den nye naturavtalen av 2022.

Vi støtter oss videre på det som har fremkommet i ordskiftet om at det er mulig å skaffe til veie mineraler for det grønne skiftet uten mineralutvinning på havbunnen. Vi er bekymret for den økologiske balansen i havet, og for oppvirvling av karbon, som vil forverre karbonbalansen, og på den måten bidra negativt inn i klimakrisen vi allerede ser rundt oss.

Vi konkluderer derfor med at havnasjonen Norge må satse på en bærekraftig havøkonomi. Dette sikrer økologiske, sosiale og økonomiske goder til nåværende og framtidige generasjoner gjennom å ivareta mangfoldet, produktiviteten og robustheten til marine økosystemer. La oss skynde oss langsommere.

Igjen støtter vi oss på tunge fagmiljøer. En rapport fra de europeiske vitenskapsakademiene kaller det misvisende å si at havbunnsmineraler trengs for klimaomstilling, og støtter oppropet om et moratorium.

Mineraler og metaller som trengs i den grønne omstillingen må primært hentes gjennom sirkulærøkonomiske løsninger hvor redusert forbruk, nye teknologier og gjenbruk er sentrale elementer.

Vi skjønner at Norge med sine store naturressurser er en viktig partner for en rekke europeiske land som mangler den samme ressursbasen. Men både Europaparlamentet, EU-kommisjonen, EUs ministerråd og en rekke europeiske land (deriblant Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannia og Frankrike) støtter kravet om et midlertidig forbud for å vente på kunnskapen. EU har kommet med sterk kritikk mot den norske åpningen ved flere anledninger.  Den Europeiske investeringsbanken har ekskludert havbunnsmineraler fra sine investeringer av miljøhensyn

I tillegg har en rekke selskap signert oppropet om et moratorium, dvs et midlertidig forbud mot industriell virksomhet, deriblant Google, Volvo, Samsung og Europas største batteriprodusent, Northvolt.

Med dette som bakgrunn ønsker vi at regjeringen utsetter første konsesjonsrunde til de fagkompetente miljøene melder at de har mer sikker kunnskap og kan si mer om muligheter og begrensninger.

Andrew Kroglund
generalsekretær Besteforeldrenes klimaaksjon

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Steinar Rundhaug | 25.09.2024

    Hva skal vi med alle fagdirektoratene så lenge politikerne vet best. Her er det milliarder å spare på å legge dem ned.

  2. Oddbjørg Kristine Langset | 25.09.2024

    Som BKA-medlem vil jeg takke vår ledelse for det faglig godt begrunnede høringssvar som BKA har sendt inn! Det rare er at for ca 40 år siden lærte jeg på samfunnsfagstudie, at flernasjonale selskaper sopte havbunnen med magneter og tok opp mineralersteiner. Særlig aktive i sprekkene mellom platene.

  3. Jarle Sylta | 25.09.2024

    Vi vet at vi ikke kan fortsette med å bygge ned og ødelegge natur.Så sikter vi vel mot en forandring?
    Nei,tvert imot.Vårt mål ser ut til å forsterke vanviddet.Nå vil vi sette i gang med gruvedrift på havbunnen uten å ta hensyn til innspill og advarsler.Også dette hårreisende tiltaket begrunnes med behov for mineraler og metaller i det grønne skiftet.
    Spørsmålet er om norske politikere bestemmer noe lenger.Er vi fullstendig underlagt overnasjonale selskaper?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*