Bærekraftig økonomi

barnehand regn
Fra Pixabay

Responsen har vært svært god, – nesten som om det har vært et ‘sug i markedet’ etter noe slikt. Det sier BKAs generalsekretær Andrew Kroglund om artikkelsamlinga «Vekstens pris» som ble lansert på Arendalsuka i år. Nå er han mest opptatt av å få flere med på tanken om at det faktisk er mulig å skape en mer bærekraftig økonomi.

Rapportlansering Arendal 14. august: Andrew Kroglund med panel bestående av Tone Smith, Kalle Moene, Oda Pettersen, Arild Vatn og Mani Hussaini. Foto: Ivar Minken

En kjent amerikansk kulturkritiker av den gamle skole, Fredric Jameson, har sagt at «det er blitt enklere å forestille seg verdens undergang enn kapitalismens undergang». Stadig flere forstår at vi ikke kan holde fram med å forbruke stadig mer av Jordas ressurser, – samtidig som stadig færre har visjoner om et annerledes samfunn med andre drivkrefter enn profittmotivet.
Men fullt så pessimistisk er ikke du og Besteforeldrene, Andrew Kroglund?
– I grunnen ikke. Men BKA tar jo heller ikke mål av seg å avskaffe kapitalismen! Derimot tror vi det er mulig å skape strukturelle endringer og reformer, som gjør at vi alle, arbeidstakere og forbrukere, bedriftseiere, investorer, osv. får sterkere interesse i å ta vare på natur og miljø. For eksempel har økonomiprofessor Kalle Moene skrevet et bidrag for oss der han foreslår en ny type borgerlønn, knytta til reell verdiskaping i økonomien, dvs. minus miljøskadene, som i dag ikke blir regna med. Det er slikt som vi håper å få mer gjennomslag for i den politiske debatten, litt på tvers av andre skiller.
Det var skikkelig bra oppmøte og stor interesse da «Vekstens pris» ble lansert i Arendal. Hvordan opplevde du det, som har redigert og jobba med denne artikkelsamlinga i lang tid?
– Jo, det var flott, med et gnistrende godt panel og en ivrig lyttende forsamling! Vi har fått mye positiv feedback på selve arrangementet, og også en rekke henvendelser om å få rapporten tilsendt, eller spørsmål om hvor den ligger på nettet. Jeg var på et seminar med LO sentralt forleden dag, og de fikk også med seg noen eksemplarer, og syntes dette virket interessant.
Men debatten om økonomisk vekst, etc. er ikke ny. Vi har snakka om dette siden 1970-tallet, minst. Jamfør Erik Dammann. Hva vil du si at denne BKA-rapporten tilfører debatten?
– Til det vil jeg ganske enkelt svare «tilstedeværelse». For selv om det er en gammel debatt, så trenger den stadig å bli blåst til liv igjen. Ellers så bli vi lett fanger i kortsiktighetens spill. Med såpass mange bidragsytere samlet på ett sted, og så mange ulike ideer, synspunkter og forslag, tror vi samlingen oppleves tidsriktig og relevant. Den burde ha mange lesere!
Men det må jo også være en sammenheng mellom det vi gjør på kort og lengre sikt. Det hjelper vel ikke å være «mot vekst» – hvis du ikke har idéer til hvordan dette kan omsettes til en praktisk gjennomførbar politikk her og nå?
– Du har helt rett, dette er den utfordrende biten, som ingen kanskje helt har løst ennå. Men jeg nevnte Kalle Moene, og jeg vil også vise til bidragene fra blant andre Tone Smith og Arild Vatn; de er konkrete og viser en skritt for skritt-holdning som har mye for seg. Veien må bli til mens vi går, tenker jeg.
Med på lanseringsmøtet i Arendal var blant andre Mani Hussaini, stortingsrepr. for Ap. Jeg oppfatta ham som lydhør og med på notene. Hvordan har BKA tenkt å følge opp slike partipolitiske kontakter?
– Vi forfølger tankegangen i artikler og kronikker, og tar opp tematikken hver gang vi er på seminar og møter der økonomi og verdivalg er tema. Gjennom valgkampen 2025 vil det være mange muligheter til å løfte dette både lokalt og nasjonalt.
I forordet du har skrevet sammen med Linda Parr sier dere at alle politiske partier må svare på hvordan deres økonomiske løsninger tar hensyn til naturens tålegrenser i sine politiske program for stortingsvalget 2025. Planlegger dere noen spesielle framstøt her?
– Vi deltar på mange møter og konferanser sammen med andre, der slikt vil blir drøftet. Vi har spilt inn til de ulike partiprogrammene, og vil fortsette å gjøre det. 14 september samles mange av våre lokallagskontakter i Oslo, til skoleringsseminar om innholdet i antologien vår. Vi har fått fagfolk til å stille og vi tror at dette kan bidra til entusiasme for temaet utover i det året som kommer. Vårt mål er at vi ved hjelp av lokallagene våre også skal nå lokale politikere, lokalbefolkning og lokale presse, og på dem måten påvirke hele det politiske landskapet.


Rapporten kan lastes ned her: Vekstens pris
Papirutgave kan bestilles her: BKA materiell

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Jarle Sylta | 02.09.2024

    «The Spirit Level» er ei bok som kom ut for 15 år siden. Boka er skrevet av to engelske professorer,Kate Pickett og Richard Wilkenson.Boka omhandler et forskningsarbeid gjort for å finne ut hva som skjer i et samfunn der de økonomiske forskjellene er store og i et samfunn der forskjellene er små.
    De fant en rekke negative trekk i samfunn med store økonomiske forskjeller.For eksempel blir klimakrisa verre i samfunn med store forskjeller.Karbonavtrykket øker, resirkulering minker,forsøpling og luftforurensingen tiltar. Med andre ord:folks holdninger til miljø og klima blir dårligere.
    Hva har skjedd siden boka kom ut i 2009? Har de økonomiske forskjellene blitt mindre?
    Dessverre ser vi at forskjellene har blitt større.Også i Norge.Dette er dårlig nytt.Derfor må vi være opptatt med å skape samfunn der folk kan ha et anstendig liv.Det vil ha avgjørende innvirkning på miljø og klima.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*