Solidaritet og bærekraft

lokallagssaml 24 1

Når 40 utålmodige aktivister fra BKAs lokallag møtes til lørdags-seminar om klimakommunikasjon, økologisk økonomi og internasjonal bistand, går det livlig for seg. Deltakerne kom fra hele landet, og fikk med seg mange nye impulser på vei heim – til det som bl.a. skal bli en felles aksjonsdag for global klimasolidaritet senere i høst.

(video ved Ivar Minken og Halfdan Wiik)


Engasjement på vikende front?

En hovedattraksjon var møte med Hauk Are Fjeld, en av forfatterne til «En klimabok du orker å lese», som fikk mye oppmerksomhet da den kom ut, også her på våre nettsider. Hauk har vært mye rundt på videregående skoler, og gjort seg mange tanker om hva som fungerer i møte med folk som ikke alltid er like engasjert som han er selv. – Skjønt, understreket han, det er en myte at «generasjon Greta Thunberg» er død. Unge mennesker er fortsatt opptatt av klima, selv om det ikke er som i skolestreik-året 2019, hvilket heller ikke er å vente.
– Jeg opplever at ungdom fortsatt vil snakke om de store tingene, vårt ansvar for framtidige generasjoner, om faren for at Grønlands-isen smelter, osv. Men de er framfor alt opptatt av løsninger, og for meg er det viktig å få fram at Norge kan bety noe i denne sammenheng. Ja, hvis det er ett land i verden der du skulle ønske å være for å gjøre noe med klimaproblemene, så er Norge et veldig godt valg!

Samling om aksjon på FN-dagen

For litt siden gikk BKA ut og støttet et forslag fra tenketanken Civita om at Norge skal bidra vesentlig mer til global klimabistand enn dagens knappe 10 milliarder. Civita vil bruke 0,25 prosent av Oljefondet. Det vil gi ca. 50 milliarder årlig, og nærmer seg nivået som bl.a. Kirkens Nødhjelp mener er vår rettmessige andel og internasjonale forpliktelse som et rikt, oljeproduserende land.

BKA vil bruke høsten FN-dag 24 oktober til å fremme kravet om økt solidaritet og større raushet fra norsk side. Alf Engdal fra landsstyret, som innledet til diskusjon og gruppearbeid om saken, viste at forslaget fra Civita betyr svært lite for vår felles oljeformue, – men potensielt svært mye for klimakutt i verden, ved bl.a. å støtte tiltak som gjør det mulig for fattige land å øke energiproduksjonen uten nevneverdig økning av  utslipp. Enigheten var stor om at vi skal ut på gatene, i en felles aksjon over hele landet, bak slagord om solidaritet med alle dem som i betydelig grad er ofre for CO2-utslippene gjennom mange tiår. Det er snakk om et moralsk imperativ for vårt rike land, mener BKA!


Menneskeskapte klimaendringer driver folk i det globale sør på flukt. Her pga tørke i Somalia. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Steinar Rundhaug | 15.09.2024

    Var det meningen vi skulle høre det som blir sagt? Musikken overdøver slt.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*