Opplysende om energi

Linda teknisk museum 1
BKA-leder Linda Parr og hennes guide på Teknisk museum, Jan Alfred Andersson. Foto: Hugo Parr

BKA har fått plass i en ny og permanent energiutstilling på Teknisk museum i Oslo. Her er Linda Parr en av tolv samfunnsaktører som har fått spørsmålet: «Hva skal til for å løse energikrisa som verden står overfor?» Svaret hennes vises i en kort video på Speakers Corner midt i utstillinga. Nå kan du òg se videoen her på vår nettside.

Med denne utstillingen har Teknisk museum villet reise den viktige debatten om vår økende energibruk og hvilke dilemmaer det stiller oss overfor. Målgruppe er folk flest, inkludert barnefamilier; derfor er det lagt inn flere interaktive og andre pedagogiske elementer. Utstillingen er populær, og siden åpninga i januar har  mange skoleklasser vært innom.

Linda ble invitert til en omvisning av en av arkitektene bak utstillinga, tidligere leder av Vitensenter Jan Alfred Andersson. Det ble en lærerik runde, forteller hun. På 750 m2 blir vi tatt med fra industrialiseringens barndom med dampmaskinen og fram til scenarioer om hvordan framtiden kan se ut avhengig av valg vi tar. Underveis møter vi selvsagt Norsk Hydro som gjødselprodusent med Sam Eyde i hovedrollen. Samme Eyde bidro for øvrig sammen med statsminister Gunnar Knudsen til de framtidsrettede konsesjonslovene for vannkraft.
– Fossil eller fornybar er et opplagt tema for en slik utstilling, som viser fordeler og ulemper med energikilder som sol, vann, vind og kjernekraft – samt hydrogen som en energibærer. Kontrasten til det fossile blir også forsøkt tydeliggjort, uten at det trekkes noen bastante konklusjoner. Som sagt er utstillingens mål å bevisstgjøre publikum på alle dilemmaer.

For ytterligere å forsterke debatten er 12 stemmer fra ulike samfunnssektorer med: Olje- og energiministeren, Offshore Norge, NHO og Statkraft er selvsagt der. Men vi møter også sametingspresident Silje Karine Muotka, som understreker urfolkets rettigheter når ny energi skal produseres, NORAD-direktør Bård Vegard Solhjell som er opptatt av at energi kan bidra til å redusere fattigdom, og biskop Kari Veiteberg som stiller spørsmålet om vi ikke har hersket vel mye over Jorda. Shoaib Sultan mener vi må redusere forbruket vårt, og Mina Adampour leser egne dikt om temaet. Men både tidligere NU-leder Gina Gylver, den yngste bidragsyter, og BKA-leder Linda Parr som den eldste, vil redusere energibehovet, trappe ned det fossile og erstatte det med fornybar.
– Mens Linda var på besøk i utstillinga, var det mange både barn og voksne som besøkte Speaker’s Corner og lyttet til enkelte innlegg. Videoen er laget av Håkon Bergseth (med tilrettelegging for BKAs nettside ved Ivar Minken), og Linda avslutter sitt innlegg med: «Alt vi gjør nå for å unngå energikrisen vil komme våre barnebarn og framtidige generasjoner verden over til gode. Det gjelder å ta de riktige valgene

Midt i siste del av utstillinga er det seks skjermer som utgjør en heksagon. Der kan man velge et framtidsscenario med økt økonomisk vekst, grønn vekst, naturmangfold, solidaritet mm. Da kommer det fram bilder på skjermene som eksemplifiserer hvordan framtiden kan arte seg. Jan Alfred fortalte at disse bildene er KI-generert. Linda opplevde det som en fascinerende måte å trekke sammen trådene i utstillingen og få fram refleksjon rundt dilemmaene vi står i nå om framtidas energiforsyning. Utstillinga anbefales, helst med guide!

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*