Og ferien går til …

fly nei takk
Flyreiser gir store klimagassutslipp, i tillegg til det lages vanndamp som også har en oppvarmende effekt, skrive Eva Ormåsen.

Få ting skader klimaet mer enn flyreiser, som dem mange av oss tar til middelhavslanda – der stadig høyere sommertemperaturer er i ferd med å bli en krise for liv og helse. Det gode er at mye av denne reisinga enkelt kan velges vekk, til fordel for ferier med mindre klimafotavttrykk. Det skriver Eva Ormåsen om i Hamar Arbeiderblad.

Av Eva Ormåsen, Besteforeldrenes klimaaksjon, Hamar og omegn

Jeg er takknemlig for at flere i år har lytta til det klimaforskerne og meteorologene har sagt – at denne sommeren kom til å bli enda varmere enn tidligere år, og lot oss med all tydelighet allerede i vår innse at en tur til Syden ikke ville være lurt på noen som helst måte.

Landa rundt Middelhavet var og er mørkerøde, som skulle være nok til å skremme oss fra en tur i den retning. Dessverre ser det fortsatt ut til at overraskende mange synes 40 grader er greit. Forstå det den som kan.

Flytrafikken i Europa er tilbake på nivået før pandemien, leser jeg, til tross for den alvorlige situasjonen vi står i og som burde få oss alle til å roe ned!

Vi vet nå at denne sommeren ble den varmeste som er målt – noensinne. Vi vet også at oppvarmingen vil fortsette, til stadig høyere og farligere nivå.

Flyreiser er det dummeste vi vanlige folk gjør mot klimaet. Det gir store CO2-utslipp i tillegg til det lages vanndamp som også har en oppvarmende effekt.

Vi gjør andre dumme ting også, som fri utfoldelse i kjøp av alt mulig vi ikke trenger, og som bidrar til miljøødeleggelse. Vi nordmenn er storforbrukere!

Som aldrende bestemor vil jeg takke dere som har satt på bremsene, som neglisjerer næringslivets og politikeres sterke ønske om vekst, og tvert imot forbruker mindre.

Skal vi skape mer levelige forhold på denne kloden vår, kreves det at vi lærer oss begrensningens kunst på en måte vi hittil i historien ikke kjenner mange eksempler på, slik forfatterne av boka «Etikk i klimakrisens tid», hevder.

Noen påstår hardnakket at det de selv gjør, som det å ta lange og unødvendige feriereiser med fly, bare er en dråpe i havet, og betyr ingen ting. En slik tankegang kan vi ikke støtte.

Vi som holder oss på landjorda bidrar med det til økt sjanse for at vi overlever her på kloden. Vi kan godt argumentere om hvorfor vi holder oss unna. Mange trenger å høre det. Alvorlighetsgraden må tillate oss å snakke om dette.

Mange av oss er på Facebook, jeg også. Der får jeg vite ganske mye om folks ferier. Takk til dere som legger ut bilder fra den norske fjellheimen, fra den gamle hytta si, eller fra en tur til Trondheim eller Smøla.

Dere får gjerne et liker fra meg. Noen ferierer med buss for en tier, eller går toppturer. Vi kan bidra til å holde liv i restaurantene våre, og ta fri fra kjøkkenet noen dager. Jeg liker!

Hvis noen skulle si til meg at det ikke hjelper det jeg har gjort og ikke gjort gjennom en del år for å redde klimaet, ville jeg bli oppgitt, fortvilt, ja kanskje litt sint!

Jeg er overbevist om at det er riktig, – at vi gjør noe, det lille vi kan, at vi hjelper hverandre, motiverer hverandre, utfolder oss på en måte som ikke river bort grunnlaget for videre eksistens.

Vi har støtte hos forskerne, miljøaktivistene, og kanskje vil flere av politikerne forstå det etter hvert også og gi oss et liker.

Nå på slutten av sesongen har prisene på flyreiser blitt veldig billige, umoralsk billige. Det er lett å gå på den limpinnen.

Prisen vi må betale for skaden vi påfører klimaet, går imidlertid ikke ned med billettprisen. Neste år vil varmerekordene ha økt ytterligere.

Jeg håper vi da vil se at antall flypassasjerer går betraktelig ned. Det vil være et bevis på at stadig flere har tatt inn over seg hvor alvorlig dette er.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Jarle Sylta | 05.08.2024

    Dei av oss som har levd ei stund og som hugsar sommarferiane for femti-seksti år sidan,kan fortelje om ei tid utan flyreiser til Syden.Mange som budde i byane,reiste «på landet» med buss eller båt.Nokre hadde bil.
    Byfolk ferierte i telt ,svært få hadde eigne hytter,eller dei tok inn hjå familien og kunne vera med i slåtten på garden viss dei ville.
    Småbruk med nokre kyr,sauer og potetåkrar var vanleg i barndomsriket mitt.Robåtar og motorbåtar vart brukt til fiske.
    Somrane var ei travel tid – arbeid på garden om dagen og på ror om kvelden.
    Det meste av arbeidet vart gjort for hand, så alle som kunne,måtte yta sin skjerv.Slik var feriane – ei tid med fellesskap og naudsynleg arbeid.
    Kvifor skriv eg om dette? Jau,fordi eg minnast denne tida både med glede og vemod.Denne fellesskapen og nærleiken til naturen er det få som opplever i dagens jag etter ferieopplevingar på fjerne strender.

  2. Silvia Kriz | 05.08.2024

    Klimakrisen er et resultat av at milliarder av mennesker i den rike del av verden i altfor lang tid har sagt «det betyr ikke noe hva jeg gjør» og « mitt land kan ikke ta ansvar for å redde verden». Takk for et godt innlegg, Eva! Vi må åpne øynene og roe ned både forbruk, reisevaner og oljevirksomhet hvis dette skal gå bra?

  3. Linda Rundquist Parr | 05.08.2024

    Ja, takk til Norgesferie er et godt budskap og en god måte for den enkelte å redusere sitt klimaavtrykk på. Takk til Eva for kloke betraktninger. Framtiden i våre hender har nylig utgitt en rapport om hvilke endringer nordmenn kan gjøre selv for å holde seg innenfor naturens tålegrense. Her står transport for en tredjedel av utslippene. I følge rapporten kan en reduksjon i antall reiser utenlands med fly eller å erstatte fly med tog, gi en betydelig reduksjon i klimautslipp. Da må politikerne på bane for å øke frekvensen og sette ned prisen på togreiser, ikke minst nattog.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*