Givende om økonomi

ivar øk vekst 4
Foto: Ivar Minken

Hva skjer når du setter tre vekst-kritiske økonomer sammen med to up-and-coming politikere? Da kan de snakke forbi hverandre. Eller de finner tonen og vi får en givandes meningsutveksling om veier videre – mot en økonomi som ikke ruinerer kloden. Det var det som skjedde på BKAs store møte i Arendal onsdag, med over 60 tilhørere.

Marie Strøm-Olsen, BKA-medlem fra Hisøya utenfor Arendal, var full av lovord etterpå. – Dette var et bra møte, fordi jeg ble opplyst! – Om at det går an å tenke økonomi uten vekst. Og om hvor falske de vanlige samfunnsregnskapene våre egentlig er, som ikke regner inn de økende kostnadene i form av skader på natur, miljø og klima.
– Det var fint å høre på økonomene, likevel ble jeg kanskje mest imponert over de unge politikerne. Det gir meg tro på framtida å høre hvordan de tenker langsiktig, og ikke bare i et fireårsperspektiv.

Bakgrunnen for møtet var BKAs ferske artikkelsamling om økonomi, vekst og nedvekst, i lys av klima- og naturkrisa. Den kan du lese her: Vekstens pris

Generalsekretær i BKA, Andrew Kroglund, ledet debatten. Foto: Ivar Minken

Møteleder Andrew Kroglund, sammen med Tone Smith, Kalle Moene, Oda Pettersen, Arild Vatn og Mani Hussaini. Foto: Ivar Minken


Til å delta på lanseringa hadde vi fått med oss Tone Smith, økologisk økonom, Kalle Moene, professor emeritus i økonomi UiO, Arild Vatn, professor i økonomi NMBU – alle tre bidragsytere til artikkelsamlinga. Dessuten Oda Pettersen, som sitter i fylkestinget Agder for MDG, og Mani Hussaini, tidligere AUF-leder nå på Stortinget for Ap. Som den mest etablerte politiker i forsamlinga var også han enig i at vekstens pris er blitt for høy. Vi har kriser på alle kanter. Norge nådde sin overforbruksdag allerede 12. april. Vi sprenger naturens kapasitet til å ta imot alt avfallet vårt. – At «vekst» fortsatt er et så sentralt mål for politikken, kan bare karakteriseres som en systemfeil.

Merk: Om du ikke har ork til å pløye gjennom hele den store artikkelsamlinga, så kommer vi om noen dager med en 15 minutters lang video med samtale med økologisk økonom Tone Smith.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Jarle Sylta | 15.08.2024

    Vi må komme ut av denne dynamitt- og bulldosermentaliteten der så mange knauser og berghamre må sprenges og jevnes med jorden.Og myr etter myr blir lagt under grus og singel i fremskrittes navn.Eller at mer matjord og dyrka mark blir ofret til fordel for gigantiske veiprosjekt.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*