Imagine

Barn-plattform
Illustrasjon ved Ola Dimmen

Snart starter den store «oljemesså» ONS i Stavanger. Dette året har de valgt seg «Imagine» som slagord. – Men de er visst ikke i stand til å se for seg en framtid uten omfattende bruk av fossile brensler, skriver Silvia Kriz. Hun er lokallagsleder av Besteforeldrenes klimaaksjon, og kommentaren hennes står i dagens Stavanger Aftenblad.

BAKGRUNN: Offshore Northern Seas (ONS) er en av verdens største møteplasser for den internasjonale olje- og energibransjen. Arrangementet holdes annethvert år i Stavanger. Til ONS 2024 har BKA og andre organisasjoner forberedt flere markeringer og aksjoner.


Vi drømmer alle om en framtid med levelig klima og stort naturmangfold, der folk har gode og trygge liv. For å sikre en slik framtid, må global oppvarming stanses. Til regjering og petroleumsindustri: Respekter 1,5 ˚C grensen!

Sammen med Mammaopprøret retter vi oppmerksomheten mot dette ved å strikke en rød grense rundt Oljemuseet den 24. august. FNs «Production Gap» rapport slår fast at de oljeproduserende landene legger planer for over dobbelt så mye olje og gass som det vi kan bruke uten å presse oppvarmingen over 2 ˚C.

Kan Norge ufortrødent fortsette petroleumsindustri i stor skala, uten å forverre klodens oppvarming? Kan vi, i rike Norge virkelig overlate til andre land å ta byrdene ved å hindre klimakrisen? Begrunnelsen om at vår olje produseres med mindre utslipp er ikke overbevisende. At omstillingen fra olje og gass blir krevende og kostbar og ikke kan skje på dagen, forstår vi. Men har vi noe valg?

Hvis vi lar oppvarmingen gå over 2 ˚C, får det så katastrofale virkninger humanitært og økonomisk, at det gjør vondt å forestille seg. Da får vi neppe glede av oljerikdommen. Verdiene i Oljefondet kan fort gå tapt i en slik verden, og naturkatastrofer, matkriser og flyktningstrømmer vil prege livet.

Vi deler regjeringens omtanke for ansatte i oljeindustrien og for velferden i Norge. Vi ønsker ikke at noen skal miste jobb og levelige inntekter. Men er svaret på disse utfordringene å la markedet styre? Vil ikke oljeansatte og folk flest måtte ta støyten når etterspørsel og finansieringsvilje forsvinner?

Det kan bli en smertefull bråstopp. Investorene kan fort flytte pengene sine, mens de ansatte og samfunnet er avhengige av oppbygging av andre gode inntekts- og arbeidsmuligheter. Det krever tid, planlegging og politisk vilje. Vi etterlyser en rettferdig og styrt omstilling bort fra olje- og gassavhengigheten.

Vi ønsker et bredt samarbeid, der kompetanse hos alle parter kan utnyttes til å finne svar og løsninger som vil kunne videreføre velferdssamfunnet og samtidig virke for å nå klimamålene som Norge har forpliktet seg på. Derfor går vi i Klimamarsj for rettferdig omstilling sammen med bl.a. Natur og Ungdom og fagbevegelsen 30. august. Vi står på for dem som er unge i dag, og for deres barn og barnebarn.

Silvia Kriz, styreleder, Besteforeldrenes klimaaksjon, Sør-Rogaland

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

  1. Jarle Sylta | 22.08.2024

    Forslag til nytt slagord:
    «Imagine» bør byttes ut.
    «Messe for en såret jord»
    passer bedre.

  2. GRO NYLANDER | 22.08.2024

    Flott, Silvia og co!

    IMAGINE A HEALTHY GLOBE!

  3. Linda Rundquist Parr | 23.08.2024

    Godt sagt, Silvia. Imagine our grandchildren in the year 2050 looking back and thanking their grandparents and far-sighted politicians for making their fossil-free future possible. We can still hope for that.

  4. Ola Dimmen | 24.08.2024

    Veldig god kronikk med mange viktige og godt formulerte poeng. Dette går rett i arkivet til seinare bruk under aksjonar og appellar!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*