Folkets Arendal

Linda Espen
Spontant treff på Arendalsuka: BKA-leder Linda Parr i kontakt med utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Tommy Svendsen

Er Arendalsuka et sirkus for politikere og kommunikasjonsrådgivere? Ja, sikkert. Og for næringslivet og deres handlangere? Det også. – Men når Besteforeldrene er tilbake hvert år, sammen med en mengde andre frivillige organisasjoner, er det fordi det er så mye mer! Det er folkelig demokrati og mangfold, og en unik arena, faktisk.

For å ha stand i Arendal må den bemannes hele uka, fra formiddag til kveld, med engasjerte og utadvendte folk, som huker tak i forbipasserende, deler ut materiell, gjerne tar en diskusjon og i alle fall noe å tenke på. Mange tusen nyfikne fyller gatene i den trange byen. Og det beste er at alle disse menneskene faktisk er villige til å bli møtt av aktivister som oss, som vil ha deres oppmerksomhet, få dem inn som medlemmer, osv. Hvis du ikke liker å bli «antastet» i Arendals gater, må du bare holde deg heime disse dagene!

I tillegg er tusener av mennesker med på årets nær 2000 ulike arrangementer, blant dem 300 om klima og miljø (og 200 om energi). Alle kniver om publikum, så når BKA samlet fullt hus på sitt eget møte om økonomisk vekst og nedvekst, er det i seg selv en seier. Vi betyr noe i den transformasjonsprosessen samfunnet vårt er inne i. Derfor var også BKAs generalsekretær Andrew Kroglund invitert til å være blant innlederne da Universitetet i Bergen satte «kampen om naturen» på dagsorden, på et annet godt besøkt møte. Han ga uttrykk for tro på at vårt kollektive jeg i ferd med å forstå at vi ikke kan fortsette med å forsyne oss av våre omgivelser som var de endeløse. Og da kan ting endre seg fortere enn vi tror!

Er det grunnlag for slik optimisme? Det kan vel diskuteres. Men det har kanskje noe med Arendalsuka å gjøre, det også: En slags vilje-til-å-tenke-nytt-stemning, handlingsorientert og en kur mot det-nytter-ikke-likevel-mentaliteten. Det trengs! Derfor har vi i Besteforeldrenes klimaaksjon vært med i Arendal siden begynnelsen i 2012. Det er meningsfullt for oss, fordi vi tror på mulighetene i en åpen demokratisk kultur, møter mellom mennesker og samfunnsendring nedenfra. – Det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl. Vi sees i Arendal også i 2025!

FRA ARENDALSUKA 2024
(klikk på bilde for å se en større versjon)

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Jarle Sylta | 16.08.2024

    Vel blåst,BKA-aktivister!Nå får vi se hva som skjer framover.Er det positive endringer på gang?Vi får håpe det.
    Dessverre var det ikke mye å rope hurra over i partilederdebatten.Det hele virket som en form for verbal breakdance der deltakerne gjorde sine poppings og lockings (krumspring) for å oppnå poeng hos dommerstanden (riksmediene).
    Kamplederen sørget for at debattrommet ble så lite som mulig,men at støynivået ble sånn passe høyt.I sum oppnådde man det som kan kalles:styrt kontroll.

  2. Jarle Sylta | 17.08.2024

    Quiz

    Hvilken klima- og miljøvernstatsråd
    var det som sa:
    «Nå er det naturen sin tur»,
    for deretter å gå i spagat
    etter vedtak om motorvei
    gjennom Lågendeltaet naturreservat?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*