Småskala vindkraft

vertikal
En bonde i Østfold ønsker å sette opp denne typen vindmølle – med vertikal akse, som han mener ikke skader fuglelivet. Foto bakgrunn: Eli Brager (CC)

Vindturbiner var lenge et symbol på grønn politikk. Men stemninga har snudd, og planer om nye kraftverk møter nå motstand nesten over alt. Likevel, det finnes unntak, mener BKA i Indre Østfold, – som når en småbruker har funnet en måte å lage sin egen strøm, med en småskala vindmølle som ikke gir naturskader på samme måte.

Smaalenenes Avis skriver 11. juli om Thomas Bruvold som har søkt kommunen om å sette opp en liten vindmølle for å være selvforsynt med strøm på småbruket sitt i Båstad. Vi i Besteforeldrenes klimaaksjon har lenge motarbeidet de enorme vindturbinene som vindkraftselskap ønsker å sette opp i verdifulle naturområder i Østfold.

Vi er derfor glade for at Indre Østfolds politikere har vedtatt å si nei til alle forslag om slike turbiner. I vår kommune. De store turbinene kan være over 250 m høye. De ødelegger naturen, dreper fugler, fordriver dyr og skaper plagsom, og trolig helsefarlig støy. Vi er spesielt bekymret for barns siden det ikke har vært forsket på hvordan støy fra vindkraftverk påvirker helsen og nattesøvnen til barn.

Derfor synes vi det er gledelig at det nå er utviklet mindre vindmøller med vertikale blader som spinner rundt sin egen akse. Disse vil ikke utgjøre en fare for fugler slik de enorme turbinene med horisontal aksel og tre blader.

Vindmøllen Bruvold ønsker å sette opp er 15 m høy. Den skal ha en effekt på 20 kW og et støynivå på bare ca. 30 desibel. Han mener dette vil dekke småbrukets kraftbehov, samt ladning av elbilen, og kanskje et overskudd som kan sendes ut på nettet. Dette prosjektet mener vi politikerne i Indre Østfold bør si ja til.


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*