Vindturbiner var lenge et symbol på grønn politikk. Men stemninga har snudd, og planer om nye kraftverk møter nå motstand nesten over alt. Likevel, det finnes positive unntak, mener BKA i Indre Østfold, der en lokal bonde ønsker å lage sin egen strøm. Han vil bygge seg en vindmølle som er mindre og ikke gir så store naturskader.
Smaalenenes Avis skriver 11. juli om Thomas Bruvold som har søkt kommunen om å sette opp en liten vindmølle for å være selvforsynt med strøm på småbruket sitt i Båstad. Vi i Besteforeldrenes klimaaksjon har lenge motarbeidet de enorme vindturbinene som vindkraftselskap ønsker å sette opp i verdifulle naturområder i Østfold.
Vi er derfor glade for at Indre Østfolds politikere har vedtatt å si nei til alle forslag om slike turbiner. I vår kommune. De store turbinene kan være over 250 m høye. De ødelegger naturen, dreper fugler, fordriver dyr og skaper plagsom, og trolig helsefarlig støy. Vi er spesielt bekymret for barns siden det ikke har vært forsket på hvordan støy fra vindkraftverk påvirker helsen og nattesøvnen til barn.
Derfor synes vi det er gledelig at det nå er utviklet mindre vindmøller med vertikale blader som spinner rundt sin egen akse. Disse vil ikke utgjøre en fare for fugler slik de enorme turbinene med horisontal aksel og tre blader.
Vindmøllen Bruvold ønsker å sette opp er 15 m høy. Den skal ha en effekt på 20 kW og et støynivå på bare ca. 30 desibel. Han mener dette vil dekke småbrukets kraftbehov, samt ladning av elbilen, og kanskje et overskudd som kan sendes ut på nettet. Dette prosjektet mener vi politikerne i Indre Østfold bør si ja til.
Etter at politikerne våre bestemte seg for å sende elektrisk kraft gjennom kabler til utlandet,har strømprisen her i landet gått bananas.Det hjelper lite om det regner hver dag året rundt.Prisen på strøm forblir høy ,og kommer til å gå til værs når statens strømstøtte opphører.
Det har blitt et umettelig behov for ren strøm. I tråd med det ble selskapet Norsk Kjernekraft stiftet i 2022.Direktøren i selskapet tror Norge får sitt første kjernekraftverk innen 10 år.Han ser for seg at det settes opp små reaktorer rundt omkring.Hva som skal gjøres med det giftige atomavfallet,sies det ingenting om. Kanskje kan det dumpes i havet slik Japan har fått lov til å gjøre med sitt avfall.
Behovet for ren strøm hat satt fart i vindkraftutbyggingen.Turbiner på 250 meters høyde i ukjent antall skyter til værs i det norske landskapet, til havs og til lands.Folk protesterer og noen kommuner sier stopp, men EUs vedtatte fornybardirektiv kan fjerne kommunenes vetorett for vindkraft.
Derfor virker oppslaget om å sette opp en liten vindmølle på et småbruk i Indre Østfold,som et fornuftig tiltak sammenliknet med planer om kjernekraftverk og svære vindturbiner strødd utover landet.
Norge måtte hatt 250.000 slike 15-meters turbiner for å få samme effekt som de 1400 fullstørrelse vindturbinene Norge har i dag. Og de 1400 turbinene utgjør kun 10% av Norges strømproduksjon. Kanskje kan en slik tur in være en grei investering for den enkelte bonde, men vindkraft (uansett skala) monner ikke nok til å løse utfordringer knyttet til hverken klima eller strømpriser (netto), dessverre.
Kjernekraft er foreløpig den eneste veien dersom vi faktisk er interessert i å redusere klimaproblemene nevneverdig. Ja, det er mye som gjenstår før ny kjernekraft er på plass i Norge, men dette forsterker bare argumentet om å sette i gang.
Anbefaler kjernekraftskeptikere og fornybaroptimister, (og alle andre for så vidt), å lese denne i Teknisk Ukeblad: https://www.tu.no/artikler/stromprisbloffen-de-reelle-kostnadene-ma-frem-i-lyset/549150
(Utregning: 15-meters turbin: 20 kW; Gjennomsnittlig effekt stor turbin: 3,6 MW; (3.600*1.400)/20=250.000.)
Alt detter styret med vindturbiner og kjernekraftverk kommer som et resultat av strømkabler til utlandet.Vi har vært selvforsynt med ren og rimelig kraft til forbruket vårt.Det har politkerne våre skuslet bort.
Vindturbiner medfører store og synlige naturinngrep. Kjernekraft har store utfordringer når det gjelder håndtering av det farlige avfallet.Japans dumping i havet bør gjøre alle betenkte.
De små vindmøllene vil nok bare være et supplement til andre strømkilder..
Alle monner drar! Mine solcellepaneler på hustaket gir bare 4-5000 kvt årlig, men det er også et lite bidrag slik små vindturbiner kan være. Vi løser ikke de store problemene, men det er liten grunn til å kritisere de små bidragene, tvert i mot, de har også sin betydning.
Jeg er helt enig med Finn Bjørnar Lund. Hvis alle husstander foretar en eller flere tiltak som installasjon av: Småskala vindturbin, solcellepaneler, varmepumpe til berg, luft, jord eller vann, gjenvinning av varme fra ventilasjon og avløpsvann, forbedring av isolering av bygg, vil behovet for de store kraftanleggene reduseres kraftig.