Forlegger og BKA-medlem Per Christian Øiestad (87) er død. Hans siste bokprosjekt, som han var sterkt engasjert i, var «En klimabok du orker å lese». – Det var målet, og det ble også tittelen, sa han i en samtale med oss. – Det mangler jo ikke på klimabøker, men noe som kan treffe og fenge unge lesere, dem klimasaken angår aller mest!
En bok for alle
Bøker kommer og går. Mange blir fort glemt. Men det bør avgjort ikke skje med denne! sier BKA-aktivist Elisabeth Briseid i Drammen. – Jeg ble kjent med Per Christian for noen år siden. Han var en person som satte sterke, gode spor. Fint å tenke på at han rakk å komme i mål med det spesielle klimabok-prosjektet sitt. For et år siden var han veldig syk og håpet intenst at han skulle få leve til boklanseringen! Det rakk han heldigvis! Han brant for å tenne håp og handlingsvilje hos de unge.
Første opplag er snart utsolgt, og forlaget kommer med et nytt. Selv har Elisabeth gitt boka til sine barnebarn og synes den er en bra idé til pakke under juletreet. BKA-laget i Moss har gitt et klassesett til en videregående skole, og det kan kanskje være noe å tenke på også for andre lokallag? – Men ikke minst er dette en fin bok for alle, uansett alder. Du leser den på en kveld eller to. Likevel loser den deg innom det meste, for ikke å si alt du trenger for å vite at det vi klimabesteforeldre kjemper for, står på trygg grunn. Det er godt gjort, det må jeg få lov å si som gammel lærer!
Mer om Per Christian Øiestad og «En klimabok du orker å lese» finner du her:
Inspirert av barnebarn
Fra intervju med forleggeren:
Per Christian Øiestad forteller at engasjementet for natur og klima startet da han for seks år siden fikk et nytt barnebarn. – Jeg tenkte: Lille Fay skal leve et stykke inn i neste århundre. Hvordan vil hennes liv bli? Jeg leste en haug med klimabøker. Og så kom skolestreikene. Mange av de unge var ivrige og kunnskapsrike. Samtidig var det tydelige at mange ikke hadde særlig innsikt i det som truer deres fremtid.
– Og det var da forleggeren i deg begynte å røre på seg?
– Ja, de klimabøkene jeg hadde lest var beregnet for godt voksne lesere. Jeg fikk lyst til å utgi en bok med unge som hovedmålgruppe. Så jeg startet med å engasjere to forlagskonsulenter, Nina 18 og Elias 22 år. Vi satte oss ned og planla hvordan vi ønsket at denne boken skulle være: Den skulle være kort, ned mot 150 sider, lettlest og løsningsorientert. Den skulle også ha ulike innfallsvinkler på problemene, – og en overkommelig pris.
Klimaløsninger finnes – hva venter vi på?
Fra bokomtale ved Ivan Chetwynd:
Bokens forfattere er unge – i 20-årene – og har vært ansatt som «klimapiloter» i Oslo kommune. De har holdt ca tusen foredrag om klima på skoler, og vet derfor hva som engasjerer dagens skoleungdom og hva slags spørsmål de stiller. Men bak boken ligger mange tiår med forskning fra en 30-talls klimaforskere og andre eksperter. Disse har faktasjekket bokens tekst og om nødvendig rettet den. De finnes i de 299 fotnotene på enklimabok.no. (Der du også finner mye annen info, inkl betillingsmulighet. Red.)
Boken er i tre deler. Den første er «et kræsjkurs om klima», som gir en lettlest oversikt over klimakrisen. Del to er bokens hjerte og forteller i detalj om løsningene på klimakrisen, løsninger som vi vet er mulig. Beretningen er spesielt utførlig når det gjelder «hva vi spiser» og «hva vi har på oss», som igjen passer utmerket til målgruppen. Mat og klær er de to områder der ungdom og unge voksne kan gjøre mest som enkeltmennesker for å bidra til å løse klima- og naturkrisen. Men boken opprettholder en god balanse mellom løsninger som den enkelte kan gjennomføre og løsningene som krever handling fra politikere og næringslivet.
Pingback: Solidaritet og bærekraft - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk