En klimabok du orker å lese! – Det var målet, og det ble også tittelen på boka som Per Christian Øiestad og hans Z-forlag nå utgir. Det mangler jo ikke på klimabøker, sier han. Men noe som kan treffe og fenge unge lesere, dvs. dem klimasaken angår aller mest! Resultatet, etter to års arbeid, blir presentert i et arrangement nå på torsdag.
Inspirert av barnebarn
Per Christian Øiestad forteller at engasjementet for natur og klima startet da han for seks år siden fikk et nytt barnebarn. – Jeg tenkte: Lille Fay skal leve et stykke inn i neste århundre. Hvordan vil hennes liv bli? Jeg leste en haug med klimabøker. Og så kom skolestreikene. Mange av de unge var ivrige og kunnskapsrike. Samtidig var det tydelige at mange ikke hadde særlig innsikt i det som truer deres fremtid.
– Og det var da forleggeren i deg begynte å røre på seg?
– Ja, de klimabøkene jeg hadde lest var beregnet for godt voksne lesere. Jeg fikk lyst til å utgi en bok med unge som hovedmålgruppe. Så jeg startet med å engasjere to forlagskonsulenter, Nina 18 og Elias 22 år. Vi satte oss ned og planla hvordan vi ønsket at denne boken skulle være: Den skulle være kort, ned mot 150 sider, lettlest og løsningsorientert. Den skulle også ha ulike innfallsvinkler på problemene, – og en overkommelig pris.
Klimapilotene kommer
Med disse forutsetningene ble fagfolk ved flere universitet og høgskoler kontaktet, – uten den respons Per Christian hadde håpt på, forteller han. – Men så skjedde det noe helt spesielt: Elias hadde fått jobb som lærervikar på en ungdomsskole i Oslo, og en dag kom Julie 22 år til skolen. Hun kalte seg klimapilot og holdt foredrag i Elias sin 10. klasse. Elias ble begeistret og fortalte Julie om våre prosjektplaner. Og det ble Julie begeistret for!
– Deretter gikk det fort i svingene. Elias ringte meg, jeg ringte Julie. Hun fortalte at de var tre klimapiloter som var engasjert av Oslo kommune. Et par dager etterpå var alle tre på møte. Kunne de tenke seg sammen å skrive denne boken for Z-forlag? Uten betenkningstid svarte de: JA!
– For meg personlig har dette vært en god opplevelse, med en forfattergruppe med en innsatsvilje som går utenpå det meste jeg har opplevd i mitt 60 år gamle forlagsliv. De snudde bunken og begynte på nytt. Det ble nye møter og nye ideer og synspunkter. Og etter hvert enda flere unge dyktige mennesker med på laget: designere, tegnere, markedsførere og manuslesere.
I mål etter to år
«En klimabok du orker å lese!» er delt i tre hoveddeler:
Del 1 gir en kort innføring i de klimaproblemene vi i dag står overfor. Denne delen slutter med: Dette tiåret er kanskje det aller viktigste tiåret i menneskets historie.
Del 2 tar frem verktøykassen vi har og presenterer løsninger. Hva vi selv kan gjøre ved å endre holdninger og vaner, f. eks. spisevaner, klesvaner, innkjøpsvaner. Delen tar også opp hvordan vi kan påvirke politikere, næringsliv og andre.
Del 3 handler om hvorfor vi ikke er kommet lengre. Det dreier seg om bevisst villedende påvirkning, reklame, politikk mm.
Jeg har fått anledning til å lese boka før lanseringen. Den er flott, lettlest, nyttig og inspirerende. Anbefales på det beste både for unge, men også for oss godt voksne. Jeg skal kjøpe den til våre 5 barnebarn i alderen 15 til 24.
Pingback: Kunnskap om Klima (og fordeling av ressursene)? – Favoritt.no
Fin omtale og fremfor alt, god viktig og nyttig bok. Et lite hjertesukk: Jeg er dypt uenig at dette er en bok for «Unge lesere». Sitter og leser i den nå og for en bestefar som tror han kan mye om dette temaet, har han allerede lært mye, fått viktig inspirasjon, avbestilt en planlagt laaang flyreise og har fått påfyll til tanken om at vi har utrolig mye å lære av unge, godt skolerte og engasjerte skribenter. Amen!
Jeg tror boka er en ypperlig gave også til besteforeldre. Godt med konkret klimakunnskap.
Pingback: Til ungdommen - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk
R.I.P. Per Christian Øiestad!
Takk for ditt virke og engasjement! Takk til dere som har kommenter boka. Det ble en stor inspirasjon og jeg vil gi boka tila alle i familien til jul!
Pingback: Bli med på studiesirkel - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk
Pingback: Fullt hus! - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk