Det er valgår, og det satte selvfølgelig preg på BKAs samling av lokale aktivister på lørdag. De kom fra hele landet for å la seg inspirere, lære og diskutere måter å gjøre velgerne mer fokusert på klima og miljø, og på at kommunevalget gjelder mer enn lokale forhold. Valget i september er også et valg på vegne av dem som ennå ikke har stemmerett.
Vi må ta klimavalg
En av dem som var med, er Ola Dimmen, som hadde tatt turen fra Trondheim, denne gangen uten sin faste følgesvenn kassegitaren. Har ei ‘musehand’ som må få hvile litt, forklarer han. – Men det er viktig med felles sang og musikk, det gir energi! «Vi må, vi må, vi må ta klimavalg …»
– Min opplevelse var at dette ble en svært vellykka og også svært hyggelig samling, sier Ola. – Mye nyttig informasjon om hva landsstyret mener BKA skal arbeide med fram mot valget, og også mange gode innspill fra lokallaga rundt omkring. Debatten dreide seg mye om vi bør satse på konkrete politiske saker i den enkelte kommune, eller gå mer metodisk til verks og analysere partiprogram o.l., som jo er ganske krevende.
– Først og fremst gjelder det sjølsagt å kommunisere med velgerne – enten det er på stands, i debattmøter eller i lokalavisene. Her har landsstyremedlem og pensjonert journalist Marie Rein Bore laget en nyttig liten veileder om pressearbeid. Skriv kort, er ett av hennes råd. Hva er det viktigste du vil ha sagt?
– Nyttig var også Bente Marie Bakke sin gjennomgang av lokal standvirksomhet. Også hun sitter i landsstyret, men er ellers en durkdreven aktivist fra Østfold og Mysen der hun bor. Hun hadde mange gode råd og tips, og snakka også om hvor viktig det er å verve nye medlemmer – på stand, der du møter folk og får dem i tale og de kan bli kjent med BKA. Samt betydningen av å ha samarbeid med Natur og Ungdom og andre miljøorganisasjoner.
– BKA-leder Linda Parr la fram landsstyret sitt arbeid og planene de har for felles løpeseddel og plakat for kommunevalget. Ikke minst var det kjekt for forsamlinga å møte sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, Sigrid Losnegård. Hun imponerte oss alle med kunnskap og oversikt, og fortalte blant annet om NU-aksjonene mot fjorddeponi fra gruver både i Finnmark og på Vestlandet. Det er jo fantastisk for oss i Besteforeldrenes klimaaksjon å se hvor dyktige disse ungdommene er, – det løfter oss og gir virkelig håp for klimakampen og miljøkampen framover!
Ja, vi fikk mange gode råd og eksempel å jobbe videre med på lokalplan fram mot kommune- og fylkeskommunevalget! Og hyggelig å møtes og snakke sammen! Jeg fikk gjennomført skitrener Gunnar Lingjerde sitt hint om at vi måtte dele ut «Kan vi redde snøen» oppi Nordmarka! Jeg klimavandra nedom Frognersetra mens de unge var i løypa, og snakka med mange interesserte folk!