Visste du at et B-52 bombefly bruker 13 000 liter drivstoff i timen? Og at militære utslipp er holdt utenfor FNs klimaforhandlinger? Dette og andre hoderystende ting kunne Åse Møller-Hansen fra IKFF (Internasjonal kvinneliga for fred og frihet) fortelle om i sitt foredrag for BKA i Bergen i kveld. Men i miljø- og klimadebatten ties det …
Elefanten i rommet
– Er det upassende å snakke om militære klimautslipp? Det kan virke slik, for store deler av miljøbevegelsen vil heller ikke ta i saken, sa Møller-Hansen. Selv om natur- og klimaødeleggelser fra krigsindustri og militær virksomhet er et av våre største globale problem. Men også denne side ved krigens herjinger er kommet nært innpå oss nå – med situasjonen i Ukraina, der atomkraftverk står i fare for å bli alvorlig skadd, med uoversiktlige konsekvenser for store deler av Europa.
Likevel behøver det ikke komme så langt som til åpen krig for at militæret skal true vår felles framtid. Det er en av verdens store klimaforurensere. Det er regnet ut at bare i USA slipper militæret ut mer CO2 enn hele Norge. I tillegg kommer våpen- og krigsindustrien, som slipper ut mange ganger så mye. Og på toppen av dette igjen gruvedrift og utvinning av olje og kull, transport, utslipp av kjemikaler og radioaktive stoffer, osv. etc.
Fredelig samarbeid nødvendig
Globale militære utgifter har over mange år økt kraftig, og nådde 22 000 milliarder dollar i 2021. – Å tenke på hva dette kunne vært brukt til, for å fremme en positiv utvikling i vår stakkars verden, fikk det nesten til å svimle for Åse Møller-Hansen …
Og nå krigen i Ukraina som har ytterligere vanskeliggjort arbeidet for å få land til å bruke mindre på militæret, slik at de bl.a. kan finansiere klimatap og skader i fattige land. – Verden, vi alle, menneskene på jorda, tåler ikke mer av krigens og opprustningens logikk. Vi er nødt til å finne andre måter å løse våre konflikter på, sa hun, – og siterte den verdensberømte økonomen Jeffrey Sachs: «Samarbeid er ikke bare mulig, men helt nødvendig. Vår store utfordring er å leve sammen og overvinne våre felles globale kriser – miljøødeleggelser og ulikhet.»
Flott foredrag, Åse, men med RYSTENDE INNHOLD.
Hva kan vi gjøre? I hvert fall bør vi NEVNE PROBLEMENE!
Og uttale at vi IKKE KAN HA DET SLIK!!!
Verden føles som nede i en bølgedal – men da er det enda viktige å holde tanken varm om at økt fredsmekling og nedrustningskonferanser fortsatt er veien å gå!
Det var nå avdøde BKA-medlem Birthe Nielsen som hinta meg om heftet «Trygghet for hvem? Om militære klimautslipp som forretningside og veier til fred.» av Åse Møller-Hansen – der hun raust skrev at det omfattende heftet kunne brukes.
Det resulterte i dette klimafestival-arrangement i Molde:
s://www.facebook.com/events/411353923393333/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D