Nordmenn uttrykker økende bekymring for klimaendringene. For første gang på ti år er over 50 prosent «bekymret» eller «svært bekymret», viser medborger-undersøkelsene til Universitetet i Bergen. De viser også at bekymringen øker mest blant de over 60. Er det besteforeldregenerasjonen som er begynt å tenke mer på etterslekta?
Folk mener
Norsk medborgerpanel er en internettbasert undersøkelse om nordmenns holdninger til viktige samfunnstema. Panelet drives av samfunnsforskere ved Universitetet i Bergen og NORCE, og deltakerne representerer et tverrsnitt av den norske befolkningen, som noen ganger i året inviteres til å si sin mening i viktige spørsmål om norsk samfunn og politikk.
De som følger med på nettstedet Energi og Klima vil ha fått med seg den siste «bekymrings-undersøkelsen», presentert av Thea Gregersen, stipendiat ved Institutt for samfunnspsykologi og Senter for klima og energiomstilling ved UiB. Samme spørsmål – «Hvor bekymret er du for klimaendringer?» – er blitt stilt Medborgerpanelet et par ganger i året helt siden 2013, og svarene vises i denne grafen:
Det er slående hvor stabilt bekymringsnivået har vært gjennom alle disse årene. Høsten 2021 ser vi imidlertid en signifikant økning. Det er ikke minst interessant å se hvordan folk i den eldste aldersgruppa (besteforeldre-generasjonen) har bidratt mest til denne utviklinga i opinionen, og nå nærmer seg de unge i bekymringsnivå. De unge på sin side er tydelig påvirka av den globale «Greta Thunberg-bevegelsen» fra 2018.
Se også andre presentasjoner i Energi og Klima av folks holdninger til utvalgte klimaspørsmål, fra Norsk medborgerpanel: Folk mener …