For kirkene i Norge har kampen mot global oppvarming i stigende grad påkalt reaksjon og handling, og de har vært en aktiv deltaker både i felleskampanjen Klimavalg 2013 og Klimavalgalliansen. «Global uke» går av stabelen 8. – 15. nov., med en rekke ulike arrangementer landet rundt. Temaet «Sammen på Guds jord» gir seg selv foran den internasjonale klimaavtalen som skal framforhandles i Paris. Ikke minst blir resultatet viktig for fattige land, som nå i økende grad erfarer hvordan klimaendringene utfordrer livsgrunnlag og menneskerettigheter. Slagordet for aksjonsuka er «Kirkene for global rettferdighet – sammen og samtidig!»
Allsidig arrangement
Global uke gir norske menigheter og grupper god mulighet til å synliggjøre at de er del av et globalt felleskap som vil møte urett med handling. Ambisjonsnivået bestemmes ut fra kapasitet og lokale forhold og tar utgangspunkt i arenaer og aktiviteter som allerede pågår i menighetslivet. Det dreier seg først og fremst om økt kunnskap og bevisstgjøring, forankret i kristen tro.
Menighetene blir oppfordret til å gå sammen på tvers av kirkesamfunn og gjerne i allianse med «alle gode krefter» som har et hjerte for årets tema. Global uke drives med støtte fra Norad, Kirkens Nødhjelp og kirkesamfunnene i Norges Kristne Råd.
Informasjon om uka og temaet, og oversikt over arrangementene her: http://globaluke.no
Tro og klima
«Hvorfor skal kirkene bry seg om klima og miljø?» Dette er tittelen på et grunnlagsdokument som Norges Kristne Råd, Kirkens Nødhjelp og Den norske kirke utga sammen i 2014. Her finner du både teologisk og klimafaglig begrunnelse for kristnes klimaengasjement: Klimarettferdighet. Teologisk og klimafaglig grunnlagsdokument.
«Å være kirke er – som det alltid har vært – å gjøre felles sak med Gud. Skaperen elsker sitt skaperverk. Denne kjærligheten kommer sterkest til uttrykk i at Gud selv ble menneske i Jesus Kristus. Kirken kan ikke annet enn å elske Jesus tilbake – og elske det som Han elsker… Vi oppfordrer våre trossøsken i alle Norges Kristne Råds medlemssamfunn å gi kjærligheten til Guds skaperverk og til klimarammede mennesker rom – gjennom forbønn, et mer bærekraftig privat forbruksmønster og et engasjement for klimarettferdighet i eget liv og i menighetslivet.» Dette uttalte 60 kirkeledere og nøkkelpersoner fra Norges Kristne Råds medlemssamfunn under Rådsmøtet i mars 2015 i sin Uttalelse om kirke og klima.
Kristus eller klima? Blir det mindre fokus på evangeliet av at kristne engasjerer seg i klimasaken? Les NORMEs svar på spørsmålet.
I juni 2015 publiserte Pave Frans sin mye omtalte encyklika om klima Laudato Si, og oppfordrer et samlet verdenssamfunn til å inngå forpliktende avtaler som setter bærekraft, fordeling og rettferdighet i sentrum. Les mer om encyklikaen her, eller last den ned i sin helhet.
(Fra nettsida http://globaluke.no)