2014-tallene for Norges klimagassutslipp er offentliggjort. De viser 53,8 millioner tonn CO2-ekvivalenter, det samme som i 2013 da nedgangen var fattige 0.3 prosent fra 2012. Samtidig viser det ferske klimabarometeret fra TNS Gallup, som presenteres årlig, at hver tredje nordmann, eller 34 prosent, nå mener at klimaendringer er den største utfordringen for Norge. Klima er på annenplass på listen over hva folk er urolige for, og særlig de eldste blir stadig mer bekymret: 41 prosent av de spurte over 60 år setter klima på topp. Tidligere målinger har vist at denne gruppen har vært mest avslappet til faren for global oppvarming.
Forventer mer av politikerne
De siste fem åra har nordmenn vurdert klima som den sjette viktigste utfordringen, men i år blir bare innvandring og integrering oppfattet som mer utfordrende. Nordmenn er blitt mer utålmodige i forhold til klimapolitikk. – Folk forventer at regjeringen, politikerne og kommunene gjør en mer aktiv innsats for å begrense utslippene, sier kommunikasjonsjef Eva Fosby Livgard i TNS Gallup.
Velgerne til både SV, Ap, KrF, Venstre og MDG setter klimasaken på topp. Også Sp- og Høgre-velgerne er blitt markert mer opptatt av klimasaken. FrP-velgerne er de eneste som er blitt mindre opptatt av klima dette året.
Folk sier de merker i mye større grad klimaendringene i sitt eget nærmiljø nå enn for to år siden. Over 60 prosent tror det vil bli mer flom, ras og uvær som følge av klimaendringene fram mot 2050. 46 prosent svarer at Norge gjør for lite for å tilpasse seg klimaendringene. Kun én av tre oppfatter Norge som et foregangsland i klimaspørsmål, 10 prosent lavere enn i 2009. Halvparten av de spurte mener norske politikere gjør for lite. Regjeringen får terningkast tre for sin innsats, det samme som den rødgrønne regjeringen fikk. Størst støtte i befolkningen får tiltak som mer forskning, utbygging av fornybar energi og bedre kollektivtransport.
Dette mener Norges befolkning er de viktigste utfordringene vi står overfor:
- Innvandring (38 prosent)
- Klimaendringer (34 prosent)
- Helse (33 prosent)
- Vei og bane (30 prosent)
- Utdanning (28 prosent)
- Kriminalitet (22 prosent)
- Fattigdom (21 prosent) og terrortrusselen (21 prosent)
Kilde: TNS Gallups Klimabarometer 2014