Nylig ble prosjektet Voices of the Future: Values and Visions of Norwegian Youth on Responses to Climate Change, presentert av Karen O’Brien og Elin Selboe ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitet i Oslo.
For alle som er opptatt av å sikre en best mulig klimaframtid for dagens barn og unge, kommer «Framtidens stemmer» som bestilt, skriver Mette Newth – forfatter av mange bøker for barn og unge og medlem av styret for Besteforeldreaksjonen.
Unges bevissthet og rolle
Hva vet vi egentlig om hvordan norske ungdommer vurderer sin framtid i lys av klimaendringene? Lite, vil vel de fleste av oss innrømme. Dagens klimapolitikk virker både kortsynt og hensynsløs i forhold til våre etterkommere. Ikke rart da om mange unge føler seg maktesløse.
Desto viktigere er denne bredt anlagte undersøkelsen av hva norske ungdommer tenker om sine muligheter til å påvirke framtiden, om hvordan de gjør seg hørt. «Vi ønsker å forstå norsk ungdoms rolle i å fremme samfunnsmessige endringer som er nødvendige for å reagere på klimaendringer, samt mulige konsekvenser av å marginalisere dem eller utelate deres stemmer», heter det i beskrivelsen av prosjektet.
Impuls fra New Zealand
Et viktig bidrag i denne sammenheng er den new-zealandske statsviteren Bronwyn Hayward og hennes bok, “Children, Citizenship and the Environment: Nurturing a democratic imagination in a changing world.” – som hun presenterte i forbindelse med lanseringen av det norske prosjektet.
Haywards tar for seg et et omfattende internasjonalt forskningsmateriale om barns vilkår, både i forhold til rettigheter, som medmennesker og unge borgere. Samtidig har hun lyttet nøye til barns egne erfaringer, og hvordan de selv uttrykker et sterkt personlig ansvar for kloden.