En hollender vi tilfeldig traff på en kafé ville straks melde seg inn i den norske Besteforeldreaksjonen og ta initiativ til samme slags forening hjemme, fortalte Halfdan Wiik og Svein Tveitdal i en samtale i radioprogrammet EKKO P2 ved tilbakekomsten, og etter å hatt med seg lydopptaker og intervjuet noen av dem de hadde vært sammen med i Paris – besteforeldre fra flere land, klimaengasjerte foreldregrupper og andre som villig delte sine tanker med norske lyttere. Det er sterkt og lovende og det skjer over hele verden nå, at grasrotorganisasjoner setter barnet og barnets rett tydeligere i sentrum for klimakampen, mener Wiik.
Må rydde opp etter oss
Det var lett få folk i tale. Ikke så rart, for det var jo derfor vi alle var i Paris – for å si vår hjertens mening! Dessuten er det er jo så opplagt, og egentlig det mest naturlige som finnes at besteforeldre tar del i denne kampen, sier Wiik. Det er vår generasjon som har satt våre barnebarn i den situasjonen som vi nå ser kan bli kjempealvorlig. Det skulle bare mange at vi ikke gjør noe med det før vi går i grava. Vi kan jo ikke stikke av fra regninga og overlate den til våre uskyldige barnebarn. Vi er da skikkelige folk!
Svein Tveitdal la vekt på det positive som skjer ved forhandlingsbordet i Le Bourget – i stor grad som en følge av et økende press fra sivilsamfunnet. Det er absolutt håp om at møtet vil gi noen viktige skritt framover, ser han. – Vi er imidlertid avhengige av at landene gjør hjemmeleksen sin, særlig når planlagte utslippsreduksjoner ikke er juridisk bindende. Norge ønsker å være blant de flinkeste i klassen. Men vår nasjonale klimapolitikk er på ingen måte god nok. Vi fortsetter med tvilsom bruk av klimakvoter, og regjeringen kjører på for å utvinne all olje og gass til siste dråpe. Det holder bare ikke. Slik kan vi ikke nå togradersmålet, det er helt opplagt,
Dobbeltkommunikasjonen og den måten norske politikere ordlegger seg på når det gjelder klima, er noe av det vi sliter med, føyer Wiik til. Svein og meg og de andre besteforeldrene er ikke eksperter. Vi er vanlige folk som snakker med andre vanlige folk. Det vi merker, er at mange ikke skjønner hva Erna Solberg og andre som henne egentlig mener når de snakker om å kutte utslipp med 40 prosent i 2030 og liknende. Åpenbart mener de ikke det samme som du og jeg ville ment med et tilsvarende utsagn. Dette tilslørende politikerspråket er blitt et demokratisk problem i Norge, mener Wiik.
Hør samtalen med Vibeke Røiri i Ekko 3. desember her:
https://radio.nrk.no/serie/ekko-hovedsending/MDSP25024115/03-12-2015#t=1h25m9s (del 6)
Jeg blei rørt og glad da jeg hørte Halfdan Wiik og Svein Tveitdal i «Ekko» i går. Folkelig og god reportasje fra Paris. Dette gir inspirasjon og håp. Takk til Halfdan og Svein.